PannkoogitortFoto: Talis Tobreluts
Toiduuudised
11. mai 2018, 16:25

ERIK ORGU SOOVITAB: neli tervislikku retsepti emadepäevaks (1)

"Ma arvan, et see pole palju ja pigem isegi vähe, et korra aastas tähistame emadepäeva, hoolides naistest, kes andsid meile elu ja on meid 9 kuud oma kehas kasvatasid ning jätkavad meie eest hoolitsemist kuni elu lõpuni," sõnab toitumisnõustaja Erik Orgu.

Ta lisab, et tema omalt poolt saab teha seda, et mitte kellelgi ei läheks ka sel tähtsal päeval ei ununeks tervislik toitumine ning et laual oleks ikka maitsev ja tervislik toit, mis annab energiat ja laseb terve päeva särada. 

Siinkohal soovitabki Erik Orgu emadepäevamenüüsse neli tervislikku retsepti.

Pannkoogitort

"Alustame hommikusöögist. Selleks olen pannud menüüsse pannkoogitordi, sest on pühapäev ning šokolaadikreem käib pidupäeva juurde," sõnab Orgu.

Vaja läheb: 5 g kaerajahu, 30 g banaani, 100 g lemmikmarju, 1 tl kookosrasva, 90 g avokaadot, 3 tl mett, 1 muna, 20 g maapähklivõid

Valmistamine: Tee valmis pannkoogid ning seejärel šokolaadikreem. Pane kõige alumiseks kihiks pannkook, siis pähklivõi, siis šokolaadikrem ja korda. 

Kook võiks külmkapis mõned tunnid seista kiletatult või õhukindlas anumas.

Pannkoogitort Foto: Talis Tobreluts

Šokolaadikreemi valmistamiseks lõika avokaado pooleks, eemalda lusikaga sisu koorest ja seemnest. Sega saumikseriga avokaado, toorkakao (u 20 grammi ühe avokaado kohta), mesi ja kaneel (maitse järgi). Kui avokaado on küps, siis saad hästi ka vispliga segada. Lisa seejärel marjad ja sega ettevaatlikult, et need tekstuuri ei kaotaks.

Pannkookide valmistamiseks sega muna, banaan, kaerajahu ja kaneel (maitse järgi) ühtseks massiks, kasutades selleks blenderit, saumikserit või köögikombaini.

Pane pann tulele ja kuumuta kookosrasv. Kasuta ühe koogi tarbeks ca 2-3 spl tainast ja prae keskmisel kuumusel kuni koogid on kuldpruunid. Parimaks tekstuuriks lase koogil pärast pannilt võtmist pool minutit ahjurestil jahtuda.

Caesari salat lõhega

"Kui on lõunaaeg ja päike meeldivalt soojendab, siis võiks olla menüüs toitev salat, ja ma arvan, et Caesari salat rõõmustab iga ema," sõnab Erik Orgu.

Vaja läheb: 60 g parmesani juustu, 1 tl kookosrasva, 30 g kurki, 40 g leiba, 70 g lõhefileed, 1 muna, 15 tl oliiviõli, 70 g jääsalatit

Valmistamine. Pane pann tulele ja prae lõhefilee pannil kookosrasvas keskmise kuumusega 3-4 minutit mõlemalt poolt, siis keera kuumus maha ning maitsesta soola, pipra ja tilliga.

Caesari salat lõhega Foto: Talis Tobreluts

Rösti leib ja tükelda kuubikuteks. Tükelda jääsalat, viiluta kurk ja sega need salatiks. Serveeri lõhe ja leib salatipadjal ning vala peale Caesari kaste.

Caesari kaste valmistamiseks sega köögikombaini või saumikseriga kõik koostisained: muna, oliiviõli, küüslauk (1 küüs muna kohta), värskelt pressitud sidrunimahl (1 sl muna kohta), worchesteri kaste (maksimaalselt 1 tl muna kohta), sinep (1 tl muna kohta), valge veini äädikas (1 tl muna kohta), anšoovise fileed (1-2 tk muna kohta), must pipar ja parmesani juust.

NB! Salatikastet tuleb tõenäoliselt rohkem, kui üheks serveeringuks vaja, kuid külmutatuna ja suletud purgis säilib ülejäänud kaste vähemalt paar päeva. Caesari salatile võiks kastet lisada ca 50-60 grammi (3-4 sl) serveeringu kohta.


Šokolaadi-maapähklivõismuuti

"Pärast lõunasööki võib emmel tulla magusaisu ja siis saad Sa talle ulatada selle imemaitsva smuuti," soovitab toitumisnõustaja.

Šokolaadi-maapähklivõismuuti Foto: Talis Tobreluts

Vaja läheb: 55 g banaani, 25 g maapähklivõid, 55 g rjaženkat

Valmistamine: Koori banaan ja purusta see koos teiste komponentidega blenderis, köögikombainis või saumikseriga. Soovi korral lisa külma vett või jääd.    

Lillkapsapitsa

"Õhtul, kui te mõtlete päeva peale ja koos naerate, siis selle juurde käib üks hea pitsa, täpsemalt lillkapsa pitsa. Pole selles jahu ega suhkurt, mis energiat rööviksid, pigem paneb see ilusale päevale maitsva punkti," kinnitab Erik Orgu ja soovitab enamuse pitsa ettevalmistustest laupäeval ära teha - siis jääb pühapäeval üle vaid sööki nautida.

Vaja läheb: 25 g paprikat, 65 g kanafileed, 500 g lillkapsast, 2 tl mett, 1 muna, 65 g tomatipüreed, 165 g lemmikjuustu, 25 g suitsutatud peekonit, 40 g punast sibulat, 25 g seeni

Valmistamine: Valmista lillkapsa pitsapõhi, kasuta umbes pool etteantud juustu kogusest. Sega kausis kokku tomatipüree, värskelt pressitud sidrunimahl, mesi, pitsa maitseaine, sool ja tšilli maitseaine. Lase segul seista 5 minutit.

Pane pann tulele ja aja kuumaks, samuti pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Lillkapsapitsa Foto: Talis Tobreluts

Tükelda kanafilee ja peekon ning prae pannil, seejärel lase neil pisut jahtuda. Tükelda paprika, seened ja sibul ning riivi juust. Aseta küpsetatud pitsapõhi küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Pane pitsapõhjale järjekorras, maitsestatud tomatipüree, kana, peekon, köögiviljad ja juust. Küpseta ahjus grillrežiimil 3-5 minutit või kuni juust sulanud on. Serveeri pitsa.

Lillkapsa pitsapõhja valmistamiseks tükelda lillkapsas õisikuteks ja purusta õisikud köögikombainis lõiketeradega "riisiks". Võid ka riivida käsitsi, nii et varreosa jääb järele. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota purustatud lillkapsas ühtlaselt laiali ning küpseta 200 kraadi juures 12 minutit. Kui välja tõstad, siis lase umbes 5 minutit jahtuda.

Tõsta lillkapsas riidest köögirätikule või neljaks volditud marlile. Keera riiet/marlit kokku ja vääna välja nii palju vett kui võimalik, kuid tee seda ettevaatlikult, sest riie võib rebeneda.

Tõsta kuivaks pigistatud lillkapsas kaussi. Riivi juust ja muna, sega läbi hoolikalt lillkapsaga, maitsesta soola, pipra ja pitsamaitseainega.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta segu selle keskele. Vajuta kätega 0,5 sentimeetri paksuseks pitsapõhjaks.Küpseta ahjus 200 juures 12-16 minutit, kuni põhi on kuldpruun.

Erik Orgu lisab, et kõikide retseptide personaalsed kogused, olgu eesmärgiks siis kaalulangus, lihasmassi kasvatamine või kaalu säilitamine, leiab nutikast toitumiskavast