Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
14. mai 2018, 12:30

Miks on naistel tselluliiti rohkem kui meestel?

Miks on naistel tselluliiti rohkem kui meestel? Miks see koguneb eeskätt just reitele ja puusapiirkonnale?

Tuletame meelde: nahk koosneb dermisest ja selle all leiduvast pärisnahast. Tselluliit omakorda koosneb suuremas osas rasvkoest. Normaalselt peaks rasvkude püsima kenasti naha pindmiste kihtide all, kirjutab portaal Kodus. Ent tselluliidist vallutatud piirkondades venitab rasvkude naha võrkja struktuuriga sidekudet ja ilmub nähtavale. Sellisel juhul kaotab nahk oma sileda pinna ja muutub ebatasaseks, meenutades apelsinikoort.

Kõik sõltub inimesest, mõnel on sidekude hästi tugev. Temal on seesama rasv naha all, ent see ei paista välja.

Rasvkude on küll sama, aga väljendub eri inimestel eri kehapiirkondades erinevalt. Tselluliidi tegelike tekkepõhjuste üle vaieldakse tänini. Tõenäoliselt on selle tekkes süüdi stress, hormonaalse tasakaalu ja ainevahetusega seotud muutused ning siseorganite (seede- ja erituselundite) halb töö. Rasvkoes võib peituda kerge põletikuline seisund ja selle ainevahetus erineda normaalsest rasvkoe omast.

Reitele ja puusapiirkonnale koguneb tselluliit seetõttu, et neis kohtades on rasvarakud suuremad ja rasva põletavad hormoonid ei mõjuta neid sama efektiivselt kui mujal. Naistel on loodus ette näinud, et kõige suuremad rasvavarud kogunevad just nendele aladele. Meeste sitke ehitusega sidekude hoiab aga rasvarakke naha all ohjes hoiab.

Loe pikemalt portaalist Kodus.