EbolaviirusFoto: AP/Scanpix
Maailm
23. mai 2018, 20:06

EBOLA ON TAGASI: 5 küsimust ebolaviiruse kohta (6)

Ebolaviirus on 2018. aastal hauda viinud juba 23 inimest. See tundub väike number võrreldes 2014. aasta epideemiaga, mil viirus levis üle maailma ning tappis üle 11 000 inimese. Õnneks on maailm viimasest epideemiast õppust võtnud ning surmava viiruse levikut piiratakse selle puhkemispaigas, vahendab Woman's Health.

1. Kus ebola praegu levib?

Kongo DV-s. Üheski naaberriigis ega mujal maailmas seda hetkel avastatud pole.

2. Kas viirus jõuab Eestisse?

Tõenäosus on kaduvväike, et mitte öelda olematu. Rahvusvahelised ja kohalikud meedikud näevad hetkel Kongos kurja vaeva, et päästa võimalikult palju inimesi ja hoida viiruse levikut tagasi. Samuti ei levi Ebola õhus, vaid ainult kokkupuutel haige inimese või loomaga, ka ei ole tegelikult tegemist väga kiiresti leviva viirusega.

3. Millised on sümptomid?

Sümptomid avalduvad paari päeva kuni paari nädala jooksul pärast nakatumist. Muide, haige on nakatumisohtlik vaid siis, kui sümptomid on juba avaldunud, mitte peiteperioodil. Esmased sümptomid sarnanevad gripiga: väsimus, nõrkus, palavik, lihasvalud. Seejärel järgnevad äge kõhulahtisus, oksendamine, nahalööve ja veritsemine.

4. Kas ebola on ravitav?

Hetkel mitte. Küll aga on Kongosse jõudnud suur laar uut vaktsiini, millega võib õnnestuda viiruse levikule punn ette panna. Haigete eest hoolitsemine võib samuti surmade arvu vähendada. Arstid võitlevad sümptomitega nagu vedeliku- ja toitainepuudus ning kõhulahtisus, kuid siiski surevad umbes pooled nakatunutest.

5. Kas ma peaksin midagi ette võtma?

Ebola suhtes? Ei. Hoia end ja teisi kõigi muude viiruste ja kõhuhädade eest nagu alati: pese käsi, ära näpi teiste toitu, haigena jää koju ja tarbi palju vedelikke.