Liigume
30. mai 2018, 08:00

NIPID, mida treenimisel kasutada!

Olles ise olnud rühmatreener üle kahe aasta ning personaaltreener aasta aega, on selle aja jooksul kujunenud välja nipid, mida enda treenimisel kasutan või jälgin. Need nipid sobivad igale treenijale, kuid nende olulisusest olen aru saanud alles nüüd, kui trennikoormus on suurem ja ainuke aeg enda keha jälgimiseks/tunnetamiseks on siis, kui teen endale trenni.
  1. Tarbi trenni ajal vett. Kui Sa ei tea palju vett trenni ajal juua, siis on olemas üks lihtne moodus selle teada saamiseks. Kaalu end vahetult enne trenniga alustamist. Tarbi vett nii palju kui oled harjunud seda tegema. Pärast trenni kaalu end uuesti. Kui Sinu kaal on pärast trenni lõpetamist üle 0.5kg väiksem, siis pead kindlasti vett rohkem jooma. Enda puhul olen märganud seda, et kui ma mingil põhjusel joon vett vähem (vahel juhtub seda näiteks siis, kui olen ärevil ja tahan eriti tubli olla), siis trenni lõpus on mul peavalu. Õnneks lähebsee  kohe üle, kui joon vett ja söön banaani/pähkleid.

  2. Jälgi, et oleksid enne trenni (umbes 1-2h) korralikult söönud. Kui Su kehal pole piisavalt kütust, siis on üsna raske trenni teha, eriti suurte raskustega või siis trenni, kus pulss on tihti üleval. Jällegi võib keha anda Sulle märku erinevat moodi – võid olla väsinud, tekib peavalu või halvimal juhul võid pärast suurt pingutust minestada. Seega kindlasti söö. Kui Sa mingil põhjusel teed pikema trenni või teed kaks trenni järjest, siis on hea mõte vahepeal süüa mõni puuvili. Ehk siis teed ühe trenni ära, väike puuvilja paus ja siis järgmine trenn. Mõni ütleb, et on ebamugav trenni teha, kui oled vahetult enne söönud. Oma kogemusest võin öelda, et see on harjumuse asi. Jälgi ennast ja leiad kindlasti endale kõige sobivama viisi.

  3. Trenni ajal tee trenni. Unusta sotsiaalmeedia ning keskendu trennile. Ole 100% oma mõtetega trenni juures.

  4. Kuula oma keha. Jah, Sul võib olla suur soov teha sama raskusega nagu eelmine kord, aga on palju tegureid, mis mõjutavad seda, kuidas meie keha hetkel end tunneb või kui võimekas ta hetkel on. Seega, kui pole Sinu päev, siis pole mõtet seda viimast enda seest välja pigistada või mis veel hullem, teha trenni ebakorrektse tehnikaga. Seega, kuula oma keha ja kui Sa jõuad 12 korduse asemel teha 8, siis on see väga okei. Ja ei tähenda seda, et oleksid luuser.

  5. Tehnika enne raskust. Mida suurema raskusega Sa teed, seda olulisem on tehnika. Kui Sa algul alustad trenni, siis võta väike raskus ning anna oma kehale aega, et harjuda liigutusega. Kui liigutus on selge, siis hakka järk-järgult raskust lisama. Kui Sa pole oma tehnikas kindel, siis personaaltreener on see inimene, kes saab Sind aidata. Ja usu mind, hiljem Sa tänad end selle eest, et oskad korrektse tehnikaga harjutusi teha ja tead, miks Sa midagi teed. Selleks, et õppida õigesti harjutust sooritama, ei lähe kaua aega. Kuid kui oled õppinud harjutust valesti tegema, siis läheb väga kaua aega, et vanast harjumusest lahti saada.

  6. Keskendu endale ja enda arengule. Unusta ära see, mis keegi kõrval teeb või kui treenitud ta välja näeb või millise raskusega ta teeb. Tema tegeleb enda asjadega ja Sina tegele oma omadega. Selleks, et jõuda kuhugi, tuleb olla järjepidev ja siis jõuad ka soovitud tulemuseni. Võid kindel olla, et see inimene, kes Sul kõrval on ja kelle moodi Sa salaja olla tahaksid, on meeletult tööd teinud. Seega Sul on samamoodi see võimalus, aga siiski alusta ikkagi enda keha tunnetamisest ja liigu järk-järgult edasi.

  7. Söö peale trenni puuvilja või pähkleid või mõni muu kergem amps. Kui Sa sõid enne trenni umbes 2 tundi tagasi, siis nüüd on õige aeg anda kehale väike turgutus puuvilja või pähklite näol.

Loe Anne Hanni blogi http://annehanni.com/blog/.