Foto: Media for Medical/UIG/REX
Keha
1. juuni 2018, 14:47

Mida teha kange kaelaga? (1)

Kui sa töötad kogu päeva arvutiga, on tõenäoliselt õhtuks kael ja õlad kanged. Mida saaks teha olukorra leevendamiseks? Nõu annab füsioterapeut Gerli Uustalu.

Kõige sagedasem kaelavalu põhjus on lihaspinge, mis võib olla tingitud sundasendist tööl: arvuti taga istudes on kaela tagumised lihased sageli üle koormatud, kirjutab kodus.ee.

Et lihaseid lõdvestada, tee töös pause. Lõõgastamiseks sobivad hästi massaaž, vesivõimlemine ja kinesioteipimine, kuid kindlasti on vajalik ka kaela- ja õlavöötmelihaste tugevdamine.

Kaela süvapainutajalihaseid tugevdav harjutus.

Lama selili. Tõsta pea maast üles ja suru lõug vastu rindkeret, pilk suunatud varvastele. Hoia asendit kolm sekundit, seejärel langeta aeglaselt pea. Tee nii kaheksa korda.


Õlavöötmelihaseid tugevdavad harjutused. 

Nende tegemiseks võta kätte täis veepudelid või hantlid. Kõiki harjutusi tee seistes, hoides alguses käsi raskustega all. Tee iga harjutust 8–10 korda ning aeglaselt.

* Tõsta sirge käsi ette õlakõrgusele. Hoia asendit kolm sekundit, seejärel langeta käsi aeglaselt. Tee harjutust mõlema käega vaheldumisi.

* Tõsta sirged käed külgedele õlakõrgusele. Hoia asendit kolm sekundit, seejärel lase käed alla.

* Tõsta mõlemad õlad üles. Hoia asendit kolm sekundit, seejärel lase õlad alla.

* Kõverda jalad veidi põlvedest ning kalluta keha sirge seljaga ettepoole. Tõsta käed külgedelt üles. Hoia asendit kolm sekundit, seejärel langeta käed.