LOODUS; PUTUKAD SÄÄSK; TALLINN, EESTI, 22JUN10. Sääsk; sääsed; kihulane; putukas; veri; vereimeja; suvi; ilm; soe kevad. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEESFoto: TOOMAS HUIK
Hea nõu
4. juuni 2018, 14:17

6 looduslikku viisi tüütute putukate ja satikate peletamiseks (2)

Enamikule inimestest on suvi õuesolemise aeg – koos rannamõnude, grillimise, saunatamise, matkamise ja loodusega. Kõige sellega kaasneb aga veel miski: satikad. Mil iganes suvel välja minna, luurab seal parvedeviisi kihavad, ronivaid ja lendavaid putukaid, kes ootavad pidusööki.

See pole sugugi lõbus. Kiire ja mugav on haarata keemiast pakatavate tõrjevahendite järele, mis sisaldavad tõhusat kemikaali dietüültoluamiidi ehk deeti. Kuid on ka looduslikumaid võimalusi ärritavatest elukatest pääseda. Naturallivingideas.com annab näpunäiteid, kuidas täiel rinnal suve nautida.

Kaneel

Kaneel hoiab eemale enamiku putukatest. On ka väidetud, et kaneeli puistamine laste liivakasti aitab selle soovimatutest külalistest vaba hoida.

Sibul

Vanarahvatarkus ütleb, et kui asetada mõned sibulaviilud veega täidetud kaussi, põgenevad kõik putukad kaugele.

Vanilliekstrakt

Kui soovid putukapeletajat, mis lõhnab meeldivamalt kui sibul või küüslauk, on vanill suurepärane valik. Vanilliekstrakti veega segades saab hurmava lõhnaga putukapeletaja. Kui armastad sidrunheina, lavendli või piparmündi lõhna, võid ka neid segule lisada. Nii saad meeldivat aroomi sisse hingates ühtlasi ka satikatest lahti.

Ravimtaimed

Suurepärane viis soovimatud vereimejad oma majast eemal hoida, on istutada maja, ja eriti selle ukse lähedusse, lõhnavaid ravimtaimi. Mõned sobivamad on palderjan, sidrunhein, küüslauk, piparmünt, sidrunmeliss ja isegi basiilik.

Lõhnav sidrunhein

Lõhnavat sidrunheina peetakse üheks tõhusaimaks putukatevastaseks vahendiks. Seda võib kasutada küünaldena, tõrvikutes ja laternates või lisada lõhnalampi ning see toimib alati ühtmoodi tõhusalt. Lõhnava sidrunheina eeterlikku õli võib lahjendatult ka otse nahale määrida.

Muud eeterlikud õlid

Nii sääskede kui herilaste peletemiseks on väga tõhusad kõik mündilõhnalised õlid, kuid ka eukalüpti-, sidrunheina-, nelgi- ja geraaniumiõli. Õlisid võib kasutada lahjendatud nahale määrides või vedelseebile lisades. Õli võib lahjendada spreipudelis ning seda vajalikku piirkonda pritsida. Võib ka paigutada eeterliku õliga immutatud vatitupsud piirkondadesse, kust soovid putukaid peletada.