Trad.Attack! mullusel Viljandi folgil. Pühapäeval teeb bänd aga Raadil teatridebüüdi. Foto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
7. juuni 2018, 15:00

Jalmar Vabarna: vähem muretsemist, rohkem mängu!

Pühapäeval Tartu Raadi lennukiangaaris esietenduvas suvelavastuses „Eesti mängud. TÖNK“ on kandvas rollis teatridebüüdi tegev viimaste aegade rahvusvaheliselt üks edukamaid Eesti bände Trad.Attack!.

„Vähem muretsemist, rohkem mängu!“ võtab bändi liige Jalmar Vabarna Eesti Kontserdi ja Von Krahli teatri koostöös valmiva ning Peeter Jalaka lavastatud lavastuse sõnumi kokku. Lavastuses uuritakse, mida räägivad rahvamängud meie ühiskonnast ja unistustest. Jalakas on oma töödes varemgi mängu teemat käsitlenud. Nii tuli ta 1990. aastal välja lavastusega „Eesti mängud. Kaelkirjak liigub edasi“ ja 1996. aastal lavastusega „Eesti mängud. Pulm“.

Tõsi, sedapuhku ei tulnud initsiatiiv Jalakalt endalt, vaid Eesti Kontsert tegi Trad.Attack!-ile ettepaneku, kas ta ei tahaks teha etendust oma muusikaga. „Meie siis mõtlesime ja mõtlesime, et miks mitte, aga ainult tingimusel, et meie valime lavastaja ja juhi, ja siis mõtlesime, et seda võiks teha Peeter Jalakas. Aga see polegi tegelikult oluline, kes oli enne. Oluline on, et kõik töötavad koos!“ tutvustab Vabarna suvelavastuse sünnilugu.

Kas bändi fännidel on põhjust rõõmustada ka selle üle, et lavastuse puhuks sünnib mõni uus lugu? „Paar sellist lugu, mida me kontsertidel mänginud pole, on täitsa kavas jah, lisaks on mitu lugu n-ö teatrivormi valatud. Kindlasti on meie fännide jaoks avastamisrõõmu,“ vastab Vabarna.

Lavastust mängitakse Tartu Raadi lennukiangaarides (Roosi 83) 10.–16. juunini.