Foto: Vida Press
Lapsed
14. juuni 2018, 17:58

Dramaatiline kaalutõus. Aastal 2025 on maailmas hinnanguliselt 268 miljonit ülekaalulist last (9)

Kedagi ei üllata enam uudised, et laste ülekaalulisus on võtmas epideemia mõõtmed. Toiduliidu korraldatud tasakaalustatud toidu konverentsil kõneldi sellest kui globaalsest murest - maailmas on iga neljas laps ülekaaluline. Kuidas saaks olukorda parandada?

Tallinna Lastehaigla kvaliteedijuht, pediaater Lagle Suurorg rääkis ülekaalulisusest arsti pilgu läbi. Laste kaalutõusu viimase 30 aasta jooksul on nimetatud lausa dramaatiliseks. Hinnanguliselt arvatakse, et aastal 2025 on  maailmas ülekaalulisi lapsi 268 miljonit, kellest  91 miljonit on adipoossed ehk rasvunud. Eestis võiks see hinnanguliselt tähendada 40 000 ülekaalulist last aastal 2025 ja need kõik vajaksid meditsiinilist tähelepanu. 

Ülekaalulisus ja selle raskeim vorm rasvumine mõjutab peaaegu kõikide lapse organite talitust, sealhulgas vaimset tervist. Ülekaalulisest lapsest saab  u 40% juhtudest ka ülekaaluline täiskasvanu. Ülekaalulistel noortel naistel on näiteks 3-4 korda suurem terviseoht raseduse ja sünnituse ajal ning ka sündiva lapse seisundile, kinnitavad uuringud.

Ometi ei võeta ülekaalulisuse probleemi veel piisavalt tõsiselt, märkis Lagle Suurorg. Sageli ei märka ega tunnista laste ülekaalu vanemad, alati ei suuda ka meedikud hinnata, kas laps on ülekaaluline.  

Ülekaalu peamised põhjustajad on:

  • vähene kehaline aktiivsus
  • tasakaalustamata toitumine
  • pärilikkus/geneetika, eriti emapoolne ülekaalulisus ja liikumisharjumused
  • perekondlikud ja sotsiaalsed tegurid: vanemate negatiivne eeskuju (istuv eluviis, palju aega ollakse ekraanide ees, teadmised, vaesus)

Mis on lahendus?

Imelisi lahendusi probleemile pole, kuid on selge, et väga oluline on vanemate roll, nende teadlikkus, eeskuju  ja aktiivsus. Tuleb õpetada ja nõustada vanemaid ja lapsi toitumise suhtes ning kujundada alates lapseeast tervislikud toitumisharjumused. Lapsevanemate haritus ja teadmised on kriitilise tähtsusega. 

Kui Iirimaal uuriti lapsevanemate hinnanguid laste ülekaalu suhtes, siis sageli vanemad ei tunnetanud laste ülekaalulisust, umbes 80% eksis. Huvitava seigana selgus uuringust samuti, et vanemad aktsepteerivad kergemini lapse kuulmise või nägemise häireid kui ülekaalulisust.