Terviseuudised
19. juuni 2018, 12:16

Putukahammustus kipitab! Mida teha? (1)

Kui putukas on hammustanud, on väga raske ennast tagasi hoida, et pakitsevat kohta mitte kratsida. Mis annab hammustuste puhul leevendust?

Apotheka aptekeer Karolin Nõmm selgitab, et  kui putukas on hammustanud, tuleb esimese asjana hammustuse koht puhta vee või antiseptikuga ära puhastada, et vähendada ärritust ja sügelust. Kui vähegi võimalik, ei tohiks hammustuskohta kratsida, sest nõnda suureneb põletiku tekke risk.

Mis aitab sügeluse vastu?

Ärritunud kohale võib määrida kreeme ja seerumeid, mis aitavad ennetada põletikku ja vältida sügelust. Hästi toimivad antiseptilised spreid ja alkoholipõhised seerumid, paistetust leevendavad ka põletuse korral kasutatavad jahutavad salvid või seerumid, mis sisaldavad näiteks aaloed, eukalüpti- või teepuuõli. Tugeva ärrituse või sügeluse korral on abi
allergiavastastest preparaatidest.

Kuidas leevendada mesilase pistet?

Kõige tähtsam on jääda rahulikuks ning mitte rabeleda, sest liigutades satub vereringesse rohkem mürki. Mesilase astel tuleb eemaldada ettevaatlikult, mürgipaunakest vigastamata. Selleks võib kasutada pintsette. Herilane tavaliselt astelt naha sisse ei jäta. Järgmisena tuleks haav põletiku tekke riski vähendamiseks antiseptikuga puhastada. Esmaabina tuleks pistekohale asetada jahe mähis. Kui kasutada jääd, ei tohi seda panna otse
nahale, vaid läbi riide, ning mitte jätta peale kauemaks kui 15–20 minutiks. Jahutuseks sobivad hästi ka korduskasutatavad külma-kuumakotid, mida on hea külmkapis hoida. Turset aitavad vähendada allergiaravimid. Nende kasutamise asjus tuleks nõu pidada perearsti või apteekriga.