Foto: Pexels.com
Kultuur
25. juuni 2018, 09:15

Alkoholivaba õlu - kas tõsiseltvõetav spordijook? (14)

„Sakslased joovad palju alkoholivaba õlut ja võidavad hulgaliselt kuldmedaleid.” Sellise pealkirjaga artikkel ilmus New York Timesis, kajastades juba mängude ajal Saksa suusakoondise erilist õllelembust.

Artikkel sai rahvusvahelises meedias palju tähelepanu, kuna Saksa sportlased olid tõepoolest edukad, saades suurima medalisaagiga lõpetanud Norra koondisega võrdse arvu kuldmedaleid. Kas nende edu taga võis tõesti olla uue põlvkonna spordijook, alkoholivaba õlu?Vestlesime sel teemal spordiarsti Mihkel Mardna, Tartu maratoni rahvaspordivõistluste toitlustusjuhi Oliver Kivimäe ja A. Le Coqi turundusjuhi Katrin Vernikuga. Kodumaine õlletootja suurendab praegu samuti alkoholivabade õllede sortimenti ja tutvustab neid tarbijale taastusjoogina.

Saksa fenomen

USA ajaleht kirjutas veebruaris, et Saksa õlletootja saatis olümpiakülla kolm ja pool tuhat liitrit alkoholivaba õlut, mida spordimehed ja -naised pärast intensiivset treeningut ja rasket võistluspäeva spordijoogi asemel meelsasti tarbisid. Alkoholivaba õlut kiitsid nii Pyeongchangis kulla võitnud laskesuusataja Simon Schempp kui ka kiiruisutaja Moritz Geisreiter, kes väidetavalt vahetas juba enne tiitlivõistlust spordijoogi just alkoholivaba õlle vastu.

Saksa sportlaste õllelembuse üheks põhjustajaks võib pidada nende suusakoondise arsti Johannes Scherri. Scherr tegi Müncheni ülikoolis töötades juba 2009. aastal teadusliku uurimistöö, selgitamaks, millist mõju avaldab alkoholivaba õlle tarbimine maratoonaritele. Uuringu tulemused avaldas hiljem teadusajakiri Medicine & Science in Sports & Exercise. Uuringu käigus anti pikamaajooksjatele kaks nädalat enne ja pärast Müncheni maratoni iga päev alkoholivaba õlut. Tulemustest selgus, et alkoholivaba õlle tarbijatel olid platseebo manustajatest oluliselt madalamad põletikunäitajad ja vähem hingamisteede haigusi. Scherri uuringust järeldus, et alkoholivaba õlu aitab pärast intensiivseid treeninguid ja võistlusi sportlastel kiiremini taastuda. Eelkõige seostati seda alkoholivaba õlle suure polüfenoolisisaldusega.

Mis on polüfenoolid?

Polüfenoolid on antioksüdandid, mis tõstavad üldiselt organismi immuunsust ja alandavad põletikunäitajaid. Polüfenoole sisaldavad paljud taimed ja marjad, näiteks granaatõunad, roheline tee ja viinamarjad. Ka õllesse jõuavad antioksüdandid taimsest toorainest.

Õlle hea maitse

Treeningu ajal ja järel on tarbitava joogi peamine ülesanne organismi vedelikukaotust korvata ning energia- ja mikroelementide vajadust taastada.Tuntud spordiarsti, Eesti profisportlasi nõustava dr Mihkel Mardna sõnul piisab tervisesportlasele ka lihtsalt hariliku vee või mineraalvee tarbimisest, lisaks igapäevasele tasakaalustatud toitumisele. „Kui tervisepordiga tegelev inimene soovib pärast trenni ka ühe keskmise kangusega õlle võtta, siis seda ei saa lugeda tervist kahjustavaks, kuid kindlasti ei soovitaks seda igapäevase taastusjoogina, kui sporti tehakse tihti.” Mardna sõnul tulevadki siinkohal välja alkoholivaba õlle peamised eelised: alkoholivaba õlu sisaldab energiavarude taastamiseks piisavalt kaloreid, samuti on selles olulisi mikroelemente, sealhulgas vitamiine, millest Mardna tõstab esile B-rühma vitamiine. Küsimusele, miks on alkoholivaba õlu profisportlaste seas väga populaarseks muutunud, vastab spordiarst, et ilmselt sobib ja meeldib neile selle maitse. „Usun, et peamine argument, miks sportlased alkoholivaba õlut taastusjoogina kasutavad, on see, et neile lihtsalt maitseb õlu, samas on ka teada, et mõni õlu on nn isotooniline ja imendub seedetraktis üsna optimaalse kiirusega, mis kinnitab fakti, et alkoholivaba õlu sobib sportija taastusjoogiks.” Mardna lisab, et nii profi- kui ka tervisesportlase jaoks ei tohiks valitud spordijook olla ebameeldiva maitsega, nii et seda peaks vägisi manustama. Õlle maitse on paljudele sümpaatsem kui isotoonilise spordijoogi oma, mis kipub olema pigem magus.Samuti vaatavad paljud spordijookide kalori- ja suhkrusisaldust. Alkoholivabad õlled on harilikult väiksema kalorisisaldusega kui traditsiooniline spordijook.

Loe pikemalt ajakirjast Sport, millised on alkoholivaba õlle kasulikud omadused!