Kui ei vea, siis võib seksireisilt saada kaasa ka HIV-nakkuse.Foto: Vida Press
Terviseuudised
26. juuni 2018, 18:00

ŠOKEERIV "KINGITUS" VENEMAALT: Soome eakatel meestel avastatakse ikka HIV-nakkust (31)

Hiljuti tehti Soome idapiiril Karjalas lausa piiripunktides tasuta HIV-kiirteste. "See on šokk!" ehmatasid paljud positiivse tulemuse peale. Seksiretked Venemaale on lõppenud kurva üllatusega just vanadele meestele. 

Testimine toodi piirile seetõttu, et uusi HIV-positiivseid on leitud just piiriäärsete alade eakate meeste hulgast, kirjutab Yle.fi.  Viimastel aastatel on Lõuna-Karjalas avastatud HIV-positiivsete keskmine vanus olnud üle 60 aasta. Aastal 2016 olid kõik uued HIV-positiivsed Lõuna-Karjalas üle 70-aastased mehed. Tõenäoliselt said nad viiruse Venemaalt.

Teste sai teha kolmes piiripunktis.Testimas käis umbes 80 inimest, kelle hulgast leiti  ka palju HIV-positiivseid. Piiripunktides jagati ka 5000 turvaseksipakikest, milles olid kondoomid ja libestid.

Kuigi ravimite abil on võimalik HIV- viirusega elada, mõjub teade ikka ehmatavalt. Kui kiirtest näitab positiivset tulemust, peab andma hiljem kordusanalüüsi, mis võetakse veeniverest.

Nakkus avastatakse liiga hilja

Testimisi on kavas piiril ka edaspidi korraldada. Inimesed saaksid end kontrollida ka tervisekeskustes, kuid nad kardavad sildistamist. Neil on palju lihtsam läbi astuda piiripunkti lähedale pargitud matkabussist, kõnelevad testi läbiviijad. 

Spetsialistide hinnagul on paljudel inimestel ikka väärarusaam HIV-nakkusest. Ikka veel arvatakse, et see on puudutab pigem narkomaane ja homoseksuaale. Kuid HIV-nakkuse võib saada alati, kui  seksimisel ei kasutata kaitsevahendeid. On murettekitav, et nakkus avastatakse sageli hilja, kui see on olnud juba aastaid.

Venemaalt saadud nakkustest on 80% avastatud alles siis, kui organismi vastupanuvõime on juba tublisti langenud.