Terviseuudised
2. juuli 2018, 15:29

Suhkur teeb lapsed pööraseks: müüt või tõde?  (1)

Miks lähevad lapsed sünnipäeval täiesti pööraseks? Ajast aega on selles süüdistatud liigset maiustamist. Uurijad väidavad, et tegelikult pole süüdi suhkur.

Ei ole mingit tõendust, et suhkur põhjustab laste hüperaktiivsust, vahendab Iltalehti Stockholmi Karolinska instituudi teaduri Emma Fransi sõnu. Ta väidab, et niinimetatud suhkrujoove on täielik müüt. 

Pigem on küsimus selles, et vanemad ise ootavad laste käitumist teatud viisil, kui teatakse, et nad on söönud suhkrut. Näiteks arvatakse, et peol maiustanud lapsed on elavad ja lärmakad. Samas hakkavad vanemad nendega karmimalt käituma, mis vaid süvendab metsikut käitumist. Tegelikult on lapsed elavad, kuna nad on rõõmsad, et on peol, väidab uurija. 

Nn suhkrujoobe müüdi juured on 1970ndatel aastates,  Ameerika arsti Benjamin Feingoldi teoorias. Ta väitis, et laste käitumishäired, näiteks aktiivsus- ja tähelepanuhäire, on põhjustatud teatud  toiduainetest ja toidu lisaainetest. 

Tema uuringu järgi vähendas suhkrust loobumine laste sümptomeid. Karolinska Instituudi teadur väidab, et pea iga hilisem uuring  on kummutanud väite suhkru ja üliaktiivsuse seostest. Kuid see on kõneaineks ikka edasi. 

Paljud usuvad ka seda, et kiire veresuhkru taseme muutus mõjutab lapse käitumist. Seegi on müüt, väidab Emma Frans.

Kuid üks on kindel:  liiga palju suhkrut pole kasulik kellelegi.