Rohke magusasöömine soodustab kahjulike bakterite kasvu suus. Foto: Mark Webb / Freeimages
Terviseuudised
2. juuli 2018, 18:42

Igemed korrast ära: see võib viia isegi infarktini (8)

Kui ohtlik on süütuna näiv igemepõletik? Kui teatud bakterid satuvad vereringesse, võib see soodustada isegi südame- ja ajuinfarkti teket.

Kuna igemepõletik ei põhjusta valusid, ei pruugi me sellele esialgu tähelepanu pöörata. Igemepõletiku tunnusteks võivad olla halb lõhn või maitse suus, samuti tursunud igemed, kirjutab portaal kodus.ee. Põletiku ilmselge sümptom on hammaste veritsemine – esialgu hambaid pestes,  põletiku arenedes ka muul ajal.  

Kõik vahendid, mida suhu pannakse – näiteks hambaklambrid — koguvad baktereid. Igemepõletiku vältimiseks tuleb neid iga päev puhastada. Põletikku soodustavad ka suitsetamine ning lihtsalt halb suuhügieen, samuti raseduse või puberteedi ajal organismis toimuvad hormonaalsed muutused.

Kas igemepõletik on ohtlik?

Igemepõletikku põhjustavate bakterite hulgas leidub ka selliseid, mis vereringesse sattunult võivad muuta inimese altiks südame- ja ajuinfarktile. Bakterid kinnituvad veresoonte seintele, kahjustavad neid ja võivad tekitada ka trombe. Väljaravimata igemepõletiku tagajärjel võib tekkida ka parodontiit ehk hambakõrvalpõletik. Haiguse tagajärjel hakkavad hambad logisema, halvemal juhul võivad need ka suust välja kukkuda. Haiguse arenedes võib parodontiit kahjustada isegi lõualuud.

Seega hoolitse oma suuhügieeni eest ja vajadusel otsi abi arstilt.