Foto: James Giroux / Freeimages
Terviseuudised
5. juuli 2018, 09:32

Abi sõltlastele: karistuse asemel saab nüüd suunata tugiisiku juurde (1)

Sõltuvus on haigus, mida tuleb ravida. Karistamine ei lahenda narkootikumide tarvitaja probleeme ega pane ka loobuma. Nüüd saab neid suunata tugiisiku programmi.

Juunis alustasid Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Põhja prefektuur pilootprogrammiga SÜTIK, mis annab politseile võimaluse suunata narkootikumide tarvitamisel või väikeses koguses omamise tõttu kinni peetud nsrkootikumide tarvitajaid karistuse asemel tugiisiku programmi.

Programm on mõeldud muu hulgas  fentanüüli ja amfetamiini tarvitajatele,  osalemine on tasuta ja vabatahtlik. Programmiga võib liituda ka suunamiseta, selleks tuleb ühendust võtta numbril 5884 4225 või kirjutada [email protected].  

Tugiisik aitab näiteks leida elu- ja töökohta, psühholoogilist nõustamist, võlanõustamist ja sõltuvusravi. Tugiteenus kestab vähemalt aasta.

40 protsendil süstijatest on ka lapsed

„Sõltuvus narkootikumidest on haigus, mida saab ja tuleb ravida," ütleb Tervise Arengu Instituudi narkomaania ja nakkushaiguste ennetamise keskuse juht. Aljona Kurbatova. "Tarvitaja karistamine ei lahenda probleeme, miks inimene üldse narkootikume tarvitama hakkas, ka ei pane see teda tarvitamisest loobuma. Seetõttu on paljudes riikides, näiteks Portugalis, kasutusel kahjude vähendamise ja nõustamise programmid just sotsiaalsete ja psühholoogiliste probleemidega tegelemiseks. Enamik tarvitajatest on inimesed meie ümber, neil on pered. 40 protsendil narkootikume süstivatest inimestest Eestis on lapsed ja viiendik neist elab oma lastega koos. Aidates tarvitajat aitame me ka tema lähedasi.“

Helistada saab iga kell

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre sõnul on Eestis tuhandeid süstivaid narkomaane, kes on sõltuvuse tõttu ühiskonnast paljuski irdunud. „Sageli on need inimesed jõudnud tupikusse – nad ei oska või suuda abi otsida ega näe seetõttu olukorrast väljapääsu. Nad vajavad kedagi, kes nende muresid kuulda võtaks ning kes aitaks neil astuda esimesed sammud olukorra lahendamiseks ja oma elujärje parandamiseks. Nüüd saavad politseiametnikud võimaluse ööpäevaringselt helistada tugiisikule, kes turvalises kohas hakkab sõltlast kohe nõustama ja konkreetseid lahendusi pakkuma. “

Tegemist on Tallinnas toimiva pilootprogrammiga, mida õnnestumise korral soovitakse laiendada üle kogu Eesti.