Johann Urb, Urmas Sõõrumaa, Hannes Võrno, Tauno KangroFoto: Johann Urb/Facebook, Daisy Lappard, Teet Malsroos, Tiit Tamme
Inimesed
6. juuli 2018, 12:49

ESIVIISIK | Vaata, kes on Eestimaa suurimad joogakunnid! (13)

Et olla edukas, peab tegelema nii enda füüsilise kui vaimse vormiga. Eesti edukate ja kuulsate meeste seast on spirituaalsuslaine läbi käinud ja nii on kodumaa kuulsad mehed ennast leidnud joogamatil.  Toome teieni 5 trenditeadlikku meest, kes hoiavad enda energiaga laetud just joogakunsti harrastades. 

Ettevõtja ja Eesti olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa on aastaid joogat harrastanud. Sõõrumaa sõnul on igasugune sportlik tegevus küll hea kehalise vormi ja koormuse saavutamiseks, kuid jooga annab lisaks füüsilisele koormusele ka vaimse rahu. "Mis kõige tähtsam, sa puudutad enda energiaprogrammi, enda mõtet. Inimese mõttel nii suur jõud, et me ei kujuta ettegi, kui suur see on. Inimene kasutab oma ajumahust võib-olla 5-10 protsenti, mõtle, kui suudaks 30 protsenti kasutada. Siis ei ole Marsile hüpata mingi küsimus! Samamoodi on ka mõttega, meie ekslev mõte hüppab ühe koha pealt teisele, kui me suudaks seda vaigistada, paigal hoida ja suunata mingi konkreetsema koha peale, siis sellel on nii suur jõud ja jooga ongi see suur jõud," on mees rääkinud Õhtulehele möödunud suvel Haapsalus toimunud joogafestivalil.

Enda jaoks on Sõõrumaa jooga ja meditatsiooni avastanud viimase aasta jooksul. "Oma meditatsiooni ja energiajuhtimisega olen ma juba aastaid tegelenud, aga puhas jooga ja mediteerimine on minu jaoks viimase aasta teema. Ja ütlen kõigile, et tasub ära, just et enda mõtet ja mõttejõudu suunata ja kontrollida."

Urmas Sõõrumaa Foto: Daisy Lappard

Vandeadvokaat Allar Jõks kinnitas möödunud aasta suvel, et tegeleb joogaga selleks, et tunda, et ta on päriselt olemas, mitte ei võta lihtsalt ruumi. "Alustasin tühjalt lehelt tuttava soovitusel ning alguses oli küll hirm, et äkki ma ei saa hakkama ning kukun ümber, kuid joogas ei võistle ma kellegagi," rääkis Jõks, kes on joogat praktiseerinud juba kümme aastat. Jõksi sõnul innustab teda ka enda arengu nägemine – olgu see siis ette kummardudes pea põlvedele vahele saamine või oskus tunda tänulikkust erinevates olukordades.

Allar Jõks Foto: Teet Malsroos

Tänavu kevadel seitsmendat korda isaks saanud skulptor ja Laitse Graniitvilla peremees Tauno Kangro rääkis ajakirjas Kroonika, et on teinud lõpparve alkoholiga ning võtnud omaks varasemast tunduvalt tervislikumad eluviisid, tal on tekkinud suur armastus jooga vastu „Maailmas on palju olulisemaid asju kui alkohol,“ nendib skulptor. „Näiteks tõelised tunded, hea seks ja joonistamine,“ on kunstnikuhärra rääkinud.

Tauno Kangro Foto: Tiit Tamme

Telemees, kaitseliitlane ja endine poliitik Hannes Võrno, kes lahutas mõned aastad tagasi pikaaegse abielu Häli Veskimäega, on leidnud end joogas, täpsemalt meestejoogas. "See on detailideni perfektne teraapia olemaks suuteline armastama ennast ja teisi. Saan tunde, kuidas end kokku võtta ja pingutada, tegemata iseendale haiget," on Hannes kirjeldanud Kroonika veergudel meestejooga maailma. "Jooga annab mulle võimsa kogemuse, mida ma mujal pole kogenud."

Hannes Võrno Foto: TEET MALSROOS

Eesti päritolu Ameerika näitleja ja modell Johann Urb ei tee saladust, et alustas vaimse rännakuga juba teismeeas. Mees alustas mediteerimisega 14aastaselt ja joogaga 20ndate alguses. Kevadel sõudis mees abieluranda ameeriklannast modelli ja näitlejaga Rachel Emma Pringle'iga, kes muuseas on ka joogaõpetaja.

Johann Urb Foto: Johann Urb/Facebook