JONNIV BEEBI-TRUMP: Linnapea Sadiq Khan oli algul mähkmeis pila-Trumpi lennutamise vastu, kuid andis lõpuks selleks loa.Foto: Twitter
Maailm
9. juuli 2018, 06:43

Trumpi tervitab jonniv beebi ja kaitseb lennukiemalaev (5)

Sel reedel hõljub Londoni kohal hiiglaslik beebimähkmeis Donald Trump ja vähemalt 50 000 inimest tuleb tänavaile Suurbritannia-visiiti alustanud USA presidendi vastu avaldama meelt.

Trumpi kaitseks on muu hulgas toodud Inglismaa lõunarannikule hiiglaslik tuumajõuseadmega lennukiemalaev Harry S. Truman. Nii protestibeebist kui ka lennukiemalaevast pole aga suuremat tolku, sest USA president veedab suurema osa ajast mujal ja ühtegi ametlikku kohtumist või esinemist tal Londonis kavas pole.

Peaminister Theresa May võtab Trumpi vastu oma Chequersi suvelossis. Kui prantslased pakkusid USA presidendile meelelahutuseks Daft Punki elektroonilist muusikat, siis May on kutsunud sõjaväeorkestri keelpillirühma vanu armsaid meloodiaid mängima. Eile ironiseeris Sunday Times, et kui kõlab Barry White'i igihaljas hitt „You're The First, The Last, My Everything“ võiks peaminister kaasa laulda: sa oled mu päike ja kuu, mu juhttäht, minu imeline oled sa... on ainult üks selline nagu sina!

Eeldatavasti jõuab Donad Trump Inglismaale neljapäeva õhtul ja kihutab kohe õhtusöögile Briti ärieliidiga Winston Churchilli sünnipaigas Blenheimi palees Oxfordi lähedal. Kuninganna Elizabeth II võtab presidendi vastu ja joob koos temaga teed Windsori palees ning May Chequersis, kus peetakse ka visiidi ametlikud kõnelused. Peaministri kantselei tuletab meelde, et tähtsad kõnelused väljaspool Londonit pole midagi tavatut. Peaministrid on seal varemgi võõrustanud USA presidente, näiteks Richard Nixonit ja George W. Bushi. Läinud aastal oli May külaline  Chequersis Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

 Melania Trumpi programmi eest hoolitseb neil päevil peaministri abikaasa Philip May.

Trumpid ööbivad Ühendriikide Londoni-suursaadiku residentsis. Nädalalõpu veedavad nad Šotimaal, kus Donald Trumpil on kaks esinduslikku golfirada. Kuid see pole ainus põhjus Šotimaale minna. Seal, täpsemalt Välis-Hebriididel Lewises, on sündinud Donaldi ema, kes seal enne Ühendriikidesse emigreerumist üles kasvas.

Trumpi visiit läheb Suurbritanniale tublisti maksma. Ainuüksi politseinikke tuuakse teda kaitsma ümmarguselt 10 000. Ühendriikide salateenistuse agendid on juba mitu päeva kohal, uurimaks turvameetmeid. Nad opereerivad USA sõjaväebaasist Suurbritannias Suffolki maakonnas Lakenheathis. Sinna tuuakse hiiglaslike transpordilennukitega ka Sikorski kopterid, mida tuntakse koodnime Marine One järgi.