Foto: Vida Press
Terviseuudised
9. juuli 2018, 15:03

Saaremaa leetripuhang piirdus kaheksa haigusjuhuga (1)

Tänavu märtsis-aprillis registreeritud leetrite puhang Saaremaal piirdus kaheksa haigusjuhuga.

 „Vaatamata sellele, et saarel ei olnud leetreid esinenud aastast 1994, olid tervishoiutöötajate valvsus ja professionaalsed oskused väga heal tasemel,“ hindas olukorda terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko. „Me soovime tunnustada nii perearstide professionaalset tööd kui tänada vallavalitsust, kelle abiga korraldati operatiivselt kontaktsete inimeste vaktsineerimine,“ sõnas Dontsenko. Raha  vaktsineerimiseks leiti valla eelarvest.

Oluline on vaktsineerida

Leetrid on viimaste aastate jooksul olnud Eestis üksikjuhtudena esinev nakkushaigus, mis üldjuhul on toodud sisse teistest riikidest. Saaremaa puhang sai tõenäoliselt samuti alguse reisil käinud inimeselt. Leetrite leviku tõkestamise olulisemaks tingimuseks on kõrge leetrite-vastase vaktsineerimisega hõlmatus elanikkonnas (üle 95%). Saaremaa puhangu tõkestamisele aitas kindlasti  kaasa ka see, et piirkonna laste leetrite-vastase vaktsineerimisega hõlmatuse tase on üle 97%. 

Haigusepuhang saarel sai piiritletud tänu terviseameti, perearstide ning nende pereõdede, Kuressaare haigla, Saaremaa vallavalitsuse, lasteasutuste juhtide ja veel mitme asutuse tublile koostööle.

 Haigestumine leetritesse on kasvanud

Kogu maailmas, sh Euroopas on haigestumine leetritesse oluliselt kasvanud, puhanguid on esinenud mitmetes riikides. Viimase 12 kuu jooksul on Euroopa regioonis registreeritud üle 37 000 haigusjuhu. Maailma Terviseorganisatsiooni 2016. aasta hinnangul olid leetrid Eestis elimineeritud, kuna vaatamata üksikjuhtude esinemisele puudus meil haiguse kohalik levik.