Hirmutav bakter: miks ei tohi süüa osasid maisiga köögiviljasegusid? (7)
Veterinaar- ja toiduameti (VTA) pressiesindaja Elen Kurvitsa sõnul võib bakteriga nakatunud tooteid süües saada listerioosi, mis avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmepõletiku või seedetrakti häiretena. "Listeeriabakter on looduses laialt levinud ja inimesed puutuvad sellega sageli kokku, kuid sellega ei kaasne ilmtingimata nakkust," ütleb ta. Riskigruppi kuuluvad Kurvitsa sõnul immuunpuudulikkusega inimesed.
Kui tihti tuleb ette, et toiduained nakatuvad listeeriabakteriga? "Saastumist tuleb ette, kuid sellist olukorda esineb harva," ütleb Kurvits.
Peavaluks mitmel pool Euroopas
Selgub, et maisi sisaldavate toodete tagasikutsumine ei puuduta ainult Eestit. Kurvitsa sõnul on hetkel teada, et Ungari ettevõttest, kus tooted võisid mikroobiga nakatuda, on toidukaupa turustatud ka teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse. Kui palju on neid tooteid Eestisse jõudnud, pole VTA-l praegu andmeid.
Euroopa toiduohutusameti andmetel on listeeria kimbutanud Austriat, Taanit, Soomet, Rootsit ja Ühendkuningriiki juba 2015. aastast saati. Asja uurinud eksperdid on avastanud, et kõik tuvastatud listeeriabakteritega seotud juhtumid viivad Ungaris asuva tehaseni. Selle toodangust on baktereid leitud nii käesoleval aastal kui ka möödunud ja ülemöödunud aastal. Toiduohutusameti sõnul näitab see, et hoolimata tehase puhastamisest ja desinfitseerimisest, pole bakterite tüved hävinud.
Üheksa surmajuhtumit
Toodete tagakutsumine võib toiduohutusameti hinnangul nakkusriski maandada, kuid sellest hoolimata ei saa välistada uute juhtumite ilmnemist, sest listeeriaga nakatudes võib haigusnähtude tekkeni kuluda isegi 70 päeva. Külmutatud maisi sisaldavatel toodetel on pikk säilivusaeg ning ei saa välistada, et need on ostetud ja ja halvasti läbiküpsetatult ära söödud juba enne, kui alustati tagasikutsumist.
15. juuni seisuga on Euroopa toiduametile teada 47 listeeriaga seotud haigusjuhtumit. Üheksal juhul on nakatumine lõppenud surmaga. Nakatumisriski maandamiseks tuleks tarbijatel tooted põhjalikult läbi küpsetada.
Tegelikult võib ohtlikke baktereid olla igas külmutatud segus. Mehhiko segu on aga ohtlik just selle poolest, et seda ei pruugi alati kuumutada. Mais, hernes ja porgand käivad ju ka sulatatult (ja mitte kuumutatult) külmade salatite sisse! Nt boršisegu läheb supiks keema ja seepärast pole sellega ka probleeme.