Dr. Peep Põdder Foto: Hendrik Osula / Ekspress Meedia
Terviseuudised
11. juuli 2018, 11:24

Haiglajuhi hinnangul areneb Eesti meditsiin arstide soovi, mitte patsientide vajaduste järgi

PEEP PÕDDER: maapiirkondades peaks liikuma arstid, mitte sünnitajad (20)

"Maakondlike sünnitusosakondade probleem oleks õige lahendada niimoodi, et ei liiguks sünnitajad, vaid hoopis arstid," sõnas Jõgeva haigla juht dr Peep Põdder ajalehele Pealinn.

"Meie meditsiinis üks suuremaid vigu on see, et meil meditsiin jaotub arstide asukoha järgi, mitte patsientide asukoha järgi. Üldiselt on tervishoiusüsteemile odavam liigutada arste, aga arstidele on see ebamugavam."

"Muidugi, mis puudutab Valga sünnitusabiosakonda, siis mina olen sellel arvamusel, et sünnitusabi võiks olla piirkonnas," ütles Põdder, kelle sõnul teeb Valga juhtumi eriliseks ka see, et seal käisid sünnitamas ka Läti Valka ja ümbruskonna naised.

Arstide mugavus kaalub üles patsientide õigused

Põdder selgitas, et hea sünnitusabi osutamiseks on arstidel vaja ka praktikat, mida ainult väikses kohas paikal olles saada on raske. "300-350 sünnitust aastas oleks see, mis võimaldaks hoida professionaalsust juhul, kui on kohapealsed arstid. Maakondlike sünnitusosakondade probleem oleks õige lahendada niimoodi, et mitte ei liiguks sünnitajad, vaid liiguks arstid," sõnas ta. "Tuleks anda võimalus maakonnas töötaval günekoloogil või naistearstid teha kasvõi kuu aega suuremas kohas, kus on sünnituste kordsus suurem, või vastupidi liigutada suure sünnitusmaja arsti mingiteks valveteks Valka."

Põdderi hinnangul on Eesti meditsiinis esikohal pigem arstide, kui patsientide vajadused. "Meie meditsiinis üks suuremaid vigasid on see, et meil meditsiin jaotub arstide asukoha järgi, mitte patsientide asukoha järgi," tõdes doktor. "Üldiselt tervishoiusüsteemile odavam tuleb liigutada arste, aga arstidele on see ebamugavam."

Refereeritud artikli täistekst Pealinnas.