Keha

LISTEERIABAKTER ON LIIKVEL. Keda ohustab raske haigus listerioos? (43)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 26. september 2019, 12:56
Noad ja lõikelauad tuleb korralikult pesta pärast toorete toiduainetega tegelemist. Foto: Vida Press
Eelmise aasta suvel peatati Eestis osade külmutatud köögiviljasegude müük, kuna seal sisalduv mais võis olla saastunud listeeriabakteriga. Nüüd viitavad mitme riigi uuringud, et M. V. Wooli kalatehases möllab muteerunud ja väga agressiivne listeeriabakter, kirjutab ERRi uudisteportaal.  Kus veel võib seda bakterit leiduda ja miks see on nii ohtlik?

Listeeriabakter põhjustab haigust nimega listerioos. Listerioosi esineb harva, kuid suremus sellesse on suur - iga neljas haigestunu sureb. Haigus avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena.

Listerioos ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi, terved täiskasvanud ja lapsed haigestuvad harva raskelt. Riskirühma kuuluvatele inimestel võib ka väike kogus listeeriat põhjustada raske haiguse. 

Terviseameti andmetel haigestus möödunud aastal Eestis listerioosi 28 inimest.

Eesti kalatehases M. V. Wool pesitsev listeeriabakter on nakatanud Eestis üheksa inimest, kellest kaks on surnud, vahendab ERRi uudisteportaal eilse "Pealtnägija" lugu. 

Kus leidub listeeriabakterit?

Listeriaabakterit võib leiduda kuumutamata toitudes: tooretes puu ja -köögiviljades, toores lihas ja kalas, pastöriseerimata piimas ja sellest valmistatud juustudes, aga ka ebapiisavalt kuumutatud toiduainetes. Ka kuumutatud toiduained võivad saastuda listeeriabakteriga. 

Toiduainete kuumutamine aitab vältida listerioosi haigestumist. Foto: Vida Press

Miks on listeeria ohtlik?

Listeeriabakter on võimeline paljunema külmkapis seal hoitavatel saastunud toiduainetel, st toiduainete säilitamine külmkapis ei välista täiesti listeeria paljunemist. Listeeria säilib külmutatud ja kuivatatud toiduainetes kaua, isegi aastaid. 

Kes haigestuvad kergemini listerioosi?

Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, inimesed, kellele on siiratud organid, immuunpuudulikkusega inimesed. Ka krooniliste haiguste põdejad (vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, AIDS, alkoholism).

Kuidas vältida nakatumist?
Riskigruppi kuuluvad inimesed peaksid külmutatud köögivilju enne söömist kindlasti kuumutama ja mitte sööma ebapiisavalt kuumutatud liha (ka mitte maitsma). Ei ole soovitatav juua pastöriseerimata piima ja sellest toodetud piimasaadusi, suitsutatud kala, toorest pesemata puu- ja köögivilja. Noad ja lõikelauad tuleb korralikult pesta pärast toorete toiduainetega tegelemist. Oluline on ka isiklik hügieen, eeskätt käte pesemine seebi ja veega.

Allikas: Terviseamet, Thl.fi

Samal teemal

25. september 2019, 20:04
Kaks eestlast tapnud nakkav ja muteeruv bakter hävitab tuntud kalatööstust
6. juuni 2019, 21:50
MÜRGIKALA SKANDAAL | Eestlased rassivad palehigis, et välja selgitada surma toonud listeeriabakteri päritolu
18. juuli 2018, 16:21
SOOLENAKKUS KIIRTOIDUKETIST? McDonald’s peatas USA-s mitmes osariigis salatite müügi
10. juuli 2018, 17:01
Hirmutav bakter: miks ei tohi süüa osasid maisiga köögiviljasegusid?