Puugid elavad ka linnades. Teadlased kaardistavad praegu Tallinnas puukide arvukust ja neis esinevaid haigustekitajaid.Foto: URMAS TARTES
Keha
18. juuli 2018, 13:18

TEADLANE SELGITAB: miks on puuke ja puugihaigusi üha rohkem (33)

Võrreldes möödunud aasta esimese kuuga on tänavu puugihaigestumisi umbes poole rohkem. Puugivabad pole ka linnad, näiteks Tallinna rohealadelt kogusid teadlased uurimistöö käigus mais-juunis 643 puuki.

Võrreldes möödunud aasta esimese kuuga on tänavu puugihaigestumisi umbes poole rohkem. Puugivabad pole ka linnad, näiteks Tallinna rohealadelt kogusid teadlased mais-juunis 643 puuki.

Miks on puuke nii palju ja missugustes maakondades on neid kõige rohkem, selgitabTervise Arengu Instituudi teadur Reet Rumvolt.

"Puukide arvukus tõesti kasvab, ja mitte ainult Eestis," kinnitab teadlane. Sarnast trendi on tema sõnul märgata ka Euroopas ja kogu maailmas. Eriti märgatav on see põhjapoolkeral ja eriti Põhjamaades. "See on ilmselt seotud kliima üldise soojenemisega, mistõttu pehmemad talved võimaldavad suuremal hulgal puukidest edukalt ellu jääda. Puukide arvu tõusu ja puugihaiguste sagenemist on täheldatud ka Norras, Rootsis ja Soomes (eriti rannikualadel ja väikesaartel) ning Kanadas."

 

Edasi lugemiseks: