Soolenakkust tsükslosporiaasi võib saada parasiidiga saastunud toitude söömisest. (Foto on illustratiivne.)Foto: Vida Press
Terviseuudised
18. juuli 2018, 16:21

SOOLENAKKUS KIIRTOIDUKETIST? McDonald’s peatas USA-s mitmes osariigis salatite müügi

Kiirtoidugigant McDonald’s peatas salatite müügi USA-s enam kui tosinas osariigis pärast seda, kui üle 100 inimese on haigestunud soolenakkusesse tsüklosporiaas.

Selline otsus tehti, kui Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet (FDA) hakkas uurima 61 inimest haigestumist tsüklosporiaasi, kirjutab WebMd. Vähemalt kaks inimest on viidud haiglasse.

Haigus saadakse, kui inimene joob või sööb toitu, mis on saastunud parasiitse algloomaga Cyclospora cayetanensis. Kõik haiged mainisid, et nad sõid McDonaldsis salatit.

61 laboratoorselt kinnitatud tsüklosporiaasi juhtumit on leitud seitsmes osariigis: Iowas, Illinoisis, Minnesotas, Missouris, Nebraskas, Lõuna-Dakotas ja Wisconsinis.  McDonald’s peatas salatite müügi nendes osariikides, aga ka Indianas, Michiganis, Ohios, Montanas, Põhja-Dakotas, Kentuckys ja Lääne-Virginias.

FDA pole veel välja selgitanud, missugune salati osa võis nakkuse põhjustada.

Tsüklosporiaas põhjustab kõhulahtisust, kõhukrampe ja -valu, gaase, kaalulangus, nõrkust. FDA soovitab inimestel minna arsti juurde, kui kõhulahtisus on kestnud üle kolme päeva. Tsüklosporiaasi ravitakse antibiootikumidega. 

Kus võib nakatuda tsüklosporiaasi?

Eesti terviseameti andmetel on parasitaarne soolenakkus tsüklosporiaas levinud Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Lõuna- ja Kagu-Aasias, Lähis-Ida ja Aafrika maades. Haiguse püsilevikuga maades on sellega nakatunud kuni 41,6% elanikest (näiteks Peruus).  Nakatunud reisijad on tsüklosporiaasi sisse toonud Kanadasse, USA-sse, Inglismaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Rootsi, Poolasse, Prantsusmaale, Belgiasse ning seda on esinenud kruiisilaevadel (see on üks nn reisija kõhulahtisuse tekitajatest).
Nakkus saadakse parasiidiga saastunud toitude, puu- ja juurviljade, salatite või marjade söömisel ning saastunud vee joomisel. Haigustekitajad võivad levida ka kokkupuutel haige roojaga saastunud pindade ja esemete kaudu. Terve inimese otsene nakatumine haigelt ei ole tõenäoline.

Nakatumise vältimiseks soovitab terviseamet:

  • pesta käsi pärast tualeti kasutamist ning enne toidu valmistamist ja söömist,
  • pesta puu- ja juurvilju enne söömist,
  • vältida pesemata marjade ja värskete salatite ning pesemata või koorimata puuviljade söömist.
  • Soovitatav on süüa kuumtöödeldud toitu, juua   pudelivett või keedetud vett ning  kasutada neid ka hammaste pesemisel.