KanadFoto: Tiina Kõrtsini
Terviseuudised
18. juuli 2018, 23:10

Lisatud loomakaitseorganisatsiooni  Nähtamatud Loomad seisukoht.

TV3 VIDEO | TOIDULIIDU JUHT PÕRUTAB: kodukanade munad ei ole tervislikumad! (83)

Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp ütles "Seitsmestele", et pole kindlaid tõendeid, et vabakanade munad oleks puurikanade omadest tervislikumad.

"Vastupidi, väga palju artikleid on sellel teemal, ma ei mõtle seda ise välja. Õrrekanade ja puurikanade puhul on meil kogu tootmistsükkel väga tugeva kontrolli all, alates söötadest ja veest, mida kanadele joodetakse, ning lõpetades hiirte ja rottide tõrjega," seletas Potisepp.

Tema sõnul on vabakanade munade puhul kõigil halbadel mõjudel ligipääs olemas. "Võib hoopis nii olla, et vabakanade munad võivad selle tõttu sisaldada toksiine rohkem kui õrre- ja puurikanadel," nentis ta.

"Mis puudutab puuri- ja õrrekanade pidamisse, siis me teame seda, et lindude heaolutingimusi on Euroopa Liidus pidevalt kohendatud ja tehtud paremaks. Munade tootjatel on kindlad kohustused ja neid ka täidetakse," kinnitas Potisepp.

Potisepp kummutas veel teisegi müüdi, rõhutades, et antibiootikumide kasutamine kanade suuruse kasvatmiseks on Euroopa Liidus keelatud.

Loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad esindaja Birgit Nurmela sõnul on puurikanade heaoluprobleemid võrreldes vabakanadega tunduvalt suuremad, mistõttu on üle maailma toiduainetööstus liikumas ainult vabakanade munade kasutamise poole, et mitte panustada loomade väärkohtlemisse puurikanalates.

"Väita, et nende heaoluga on kõik hästi, väldib mitmeid fakte nende lindude eluolust ja puurikeskkonna tekitatud probleemidest. Need puurid, milles kanu peetakse, on kitsad traatpuurid, kuhu pannakse mitukümmend lindu tihedalt kokku. Sellest tulenevalt ei ole neil ruumi, et ennast piisavalt liigutada või tiibu sirutada, ühe linnu kohta on umbes A4 paberi jagu puuripinda. Ruumikitsikuse tõttu hõõruvad nad end vastu puuriseinu, see kahjustab nende sulestikku ja nahka. Puurivõrestikul seismise tõttu on kanade jalgade peal suured paised. Kuna puurikanad munevad ligi 300 muna aastas, siis suure kaltsiumipuuduse tõttu esineb kanadel ka mitmeid luumurde.  Intensiivne munemine kurnab kanade organismi ning nad saadetatakse tappamajja või tapetakse kohapeal umbes aasta vanuselt," selgitas Nurmela.

Täiendatud: 23.07 kl. 14:17 - lisatud loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad seisukoht.