11-aastane Carmen Sofia saab uue rulaatoriga liikuga iseseisvalt nii toas kui õues. Foto: Erakogu
Terviseuudised
19. juuli 2018, 11:48

11-aastane tüdruk saab nüüd iseseisvalt liikuda: lastefond toetas käimisraami ostu (6)

Liikumispuudega Carmen Sofia vajab käimise toetamiseks spetsiaalset rulaatorit. Kuna abivahendi 553 euro suurune omaosalus käis perele üle,  toetasid last TÜ kiinikumi lastefondi püsiannetajad ja kohalik omavalitsus.

11-aastasel Carmen Sofial on diagnoositud spastiline tetrapleegia ehk neljajäsemehalvatus ning epilepsia. Haigused takistavad iseseisvat liikumist. Rulaator on ainulaadne, kuna laps ei pea sellest kinni hoidma, et käia. Carmen Sofia jalad küll kannavad, aga ta vajab pidevalt toetamist. Carmen Sofiale ei sobi ükski teine käimisraam ega abivahend, kuna tal ei ole tasakaalu, tema lihased on nõrgad ning kohati spastilised.

Spetsiaalse käimisraamiga saab laps liikuda nii siseruumides kui ka õues. Liikuda iseseisvalt ja saada hakkama on tüdrukule äärmiselt vajalik ning toetab igati ta arengut. Kui perel on rulaator, pole vaja  pikemate teekondade läbimiseks rentida ka ratastooli. Lapse ema sõnul võtaks ratastool lapselt kõndimise võimaluse ära. 

Käimisraam maksab 5530 eurot, millest riik kompenseerib 90% ja pere omaosalus on 10% ehk 553 eurot.  Lastefond tasus püsiannetajate toel Carmen Sofiale vajaliku rulaatori omaosaluse tasu 489 euroga, lisaks panustas kohalik omavalitsus 64 euroga.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar avaldab heameelt, et fond sai püsiannetajate toel rulaatori omaosaluse katmisele kaasa aidata. “Teame, kui keeruliseks võib puudega last kasvatavas peres sellise raha leidmine osutuda,” nendib ta ja innustab ka teisi abivajajaid lastefondi poole pöörduma.

Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil https://www.lastefond.ee/pusiannetus/vormista-pusiannetus/. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile [email protected].