NEED EI TEE PAKSUKS! 6 põhjust, miks peaks rohkem marju sööma
1. Vähe suhkrut
Marjad sisaldavad suhteliselt vähe suhkruid, enam- vähem sama palju kui köögi- ja juurviljad, kuid hulga vähem kui välismaa puuviljad. Marjad aitavad vältida veresuhku taseme kõikumist ning aitavad kaitsta nii ülekaalu kui 2. tüübi diabeedi eest.
2. Palju C-vitamiini
Kodumaistes marjades on palju C-vitamiini. Näiteks detsiliitrist mustadest sõstardest saab kätte päevase C-vitamiini annuse. Sama koguse saamiseks on vaja süüa poolteist apelsini.
3. Kasulikud polüfenoolid
Marjad sisaldavad bioloogiliselt aktiivseid aineid polüfenoole, mis aitavad ennetada põletikke, laiendavad veresooni ning selle kaudu aitavad ennetada südame ja veresoonkonnahaigusi, diabeeti ja mäluhäireid. Kuna eri marjad sisaldavad erinevaid polüfenoole, tasub süüa erinevaid marju.
4. Nahale head seemned
Seemnerikaste marjade (astelpaju, mustsõstar) seemnetes sisalduva õliga on saadud häid tulemusi nahahaiguste ravis. Seemnetes sisalduvad õlid aitavad nahal uueneda ning vältida enneaegset vananemist.
5. Kiudained
6. Vähe energiat
Marjad annavad vähe energiat. 100 grammis mustikates on 44 kilokalorit. 110 grammis banaanides on 84 kilokalorit.
Allikas: Terveys.fi