Naiste joomine, ka purjujäämine pole enam tabu, nagu oili 100 aastat tagasi.Foto: Vida Press
Terviseuudised
26. juuli 2018, 12:56

HIRMUTAV TREND: naised joovad aina rohkem (14)

Ajalooliselt on mehed alati joonud rohkem kui naised. Kuid arvukad uuringud näitavad, et asjad on muutunud: naised joovad aina rohkem.

Andmed naiste joomise kasvamisest on murettekitavad. Erinevad uuringud näitavad küll erinevaid protsente, kui palju on naiste alkoholitarbimine kasvanud, kuid kõik näitavad selget trendi - naised joovad aina rohkem. Naised  joovad rohkem, liialdavad sagedamini alkoholiga ja sõidavad sagedamini ka purjus peaga. 

  • 2002. ja 2013. vahel kasvas alkoholiga liialdamine USAs  naiste seas 83,7%. 
  • Kõrge riskiga joomine, milleks peetakse seda, kui päevas juuakse rohkem kui kolm drinki või seitse drinki nädalas, kasvas  58%, kui võrreldi aastaid  2001-2002 ja 2012-2013.
  • 2006-2014 tõusid järsult alkoholist põhjustatud visiidid erakorralise meditsiini  osakonda ja naiste hulgas oli kasv suurem kui meeste hulgas
  • Kasvanud on naiste suremus maksatsirroosi.

Mehed joovad ikka rohkem, kuid vahe meeste ja naiste vahel väheneb. Kui tavaliselt otsivad naised igasuguste tervisehäirete puhul arstiabi sagedamini kui mehed, siis alkoholiprobleemide korral nad seda ei tee. Ja meedia ja avalikkus tegeleb eeskätt noorte meeste alkoholiprobleemiga. 

Samas on naise organism palju tundlikum alkoholile ja sellest põhjustatud haigustele. Naised joovad end ka kergemini n-ö pildituks. Naised on üldiselt väiksemad kui mehed ja nende kehades on vähem vett ja rasva. Naistel tõuseb kiiresti vere alkoholisisaldus ja alkohol püsib kehas kauem. Kui mees ja naine joovad sama palju, jääb naine varem purju.

Miks naised joovad?

Üks põhjusi on kindlasti see, et suhtumine naiste joomisse on 100 aasta jooksul väga palju muutunud. Naiste joomine, isegi purjujäämine pole enam tabu. 

Osa eksperte arvab, et mõjutab ka see, et naised kannatavad sageli  depressiooni ja ärevuse käes. Ka naistevastane vägivald võib olla põhjus.

Naised joovad rohkem negatiivsete emotsioonide tõttu kui mehed. See ei kehti küll kõigi kohta, kuid mehed joovad pigem positiivsete emotsioonide ja rõõmu tõttu, naised pigem halva tujuga.

Popkultuuris pigem hinnatakse naisi, kes joovad, mitte ei hoiatata nende eest. Ka alkoholitootjad suunavad paljud kampaaniad just naistele.

Allikas: WebMD