Kuum ilm võib kuivatada silmi: abi saab niisutavatest silmatilkadest ehk kunstpisaratest. Foto: Vida Press
Terviseuudised
2. august 2018, 10:52

ARST KUUMUSEST: konditsioneerid süvendavad kuiva silma probleeme (1)

Kuumad ilmad panevad proovile ka silmad. Ventilaatorituul ja konditsioneerid võivad probleeme veelgi süvendada.

„Kuumade ilmadega aurustub silma pinda kattev pisarakile kiiremini ja võivad tekkida kuiva silma sümptomid: kipitus, puru- või liivateratunne silmis või just vastupidi - liigne pisaravool,” ütles Õhtulehele Ida-Tallinna keskhaigla silmakliiniku arst-resident Triin Keller.

„Kuivale silmale viitab see, kui inimene tunneb pärast pilgutamist, et nägemine muutub justkui selgemaks. Kuiva silma sümptomeid süvendavad ka konditsioneerid ja ventilaatorituul.

Leevendust annavad kuivale silmale apteegi käsimüügis olevad niisutavad silmatilgad ehk kunstpisarad, mida tuleb esialgu kasutada isegi iga paari tunni tagant, hiljem vastavalt vajadusele.

Kuumal ajal võib silmi kahjustada ka UV-kiirgus. Ereda päikesevalguse korral soovitan kasutada UV-kaitsega päikeseprille.”

Kui pärast kuumas toas magatud ööd on silmad paistes, siis pigem pole tegemist silmaprobleemiga, selgitab Triin Keller. „Hommikust silmaümbruse paistetust võib põhjustada, kui õhtul tarbida liigselt vedelikku. Kuumusega võivad süveneda ka südame-veresoonkonna ja neerude probleemid. Soovitan kontrollida üldtervist perearsti juures.”