Foto: Pexels.com
Liigume
2. august 2018, 11:25

Gluteenihirmust lahti: 5 levinud saiamüüti, mida ei tasu tõe pähe võtta (1)

Inimesed kipuvad pagaritooteid vältima, sest kardavad paksuks minna ning neis sisalduvat gluteeni. See aga välistab kogu saia- ja leivatoodete tarbimise ning varjutab hea, mis pagaritoodetes peidus on.

Fazeri esindaja Joosep Volkmann lükkab ümber pagaritoodete kohta ringlevad müüdid ning selgitab, miks paljusid võileivasõpru piinav gluteenihirm on üldjuhul alusetu.

Sai teeb paksuks

Esmalt tuleb selgeks teha, et ükski toiduaine iseenesest kõhtu ega vööümbermõõtu ei kasvata. Kaal kasvab siis, kui süüakse rohkem kui kulutatakse, ükskõik, kust toiduenergia tuleb. Toidu, kaasaarvatud ka pagaritoodete puhul on võimalik vähendada kaloraaži tänu erinevatele tervislikele lisanditele nagu juurikad või piimatooted. Lisaks on pagaritoodetes sageli tervislikud seemned, mis muuhulgas suurendavad kiudaine- ja valgusisaldust ning tõstavad toiteväärtust.

Sai võrdub gluteen

Kui oled juba aastaid pagariletist kaarega mööda kõndinud, siis tea, et vahepeal on toiduainetööstuses lisaks suhkru ja soola vähendamisele tegeldud ka jahu vähendamisega. Poelettidelt leiab rikkaliku valiku pagaritooteid, milles märkimisväärne osa jahust asendatud erinevate juurviljade või seemnetega. Silme eest kirjuks tegevast tootevalikust võib leida üha rohkem saiatooteid, milles paljukardetud nisujahu hulka on vähendatud, asendades seda gluteenivaba teravilja ehk kaeraga, millest lausa 70% on täistera.

Madal toiteväärtus

Nüüd võivad ka ranget toitumisrežiimi järgivad ja aktiivselt spordiga tegelevad tervisesõbrad rahumeeli võileibu nautida, sest sai ja leib sisaldavad ka nii mõndagi kasulikku. Näiteks leiab 100 grammist juurikate ja kaerahelvestega rikastatud palaleivast lausa 14,7grammi valku, mida on rohkem kui 100 grammis kodujuustus. Täistera kaerajahust ja –teradest valmistatud pagaritooted on ideaalsed toekaks hommikusöögiks, kuna kaer sisaldab neli korda rohkem rasva kui teised teraviljad ning 10-12 protsenti valku.

Vähe kiudaineid

Kiudained on kui salanipp täiskõhutunde tekitamisel ning nende leidmiseks ei pea pagariletist sugugi kaugele vaatama. Lisaks puu-, köögi- ja kaunviljadele ning pähklitele ja seemnetele on kiudained kenasti esindatud ka täistera pagaritoodetes. Seedetegevust ergutavad kiudained saavad saia-leiva koostisesse tänu piisavale kogusele täisterajahule ning mitmetele juurviljadele ja seemnetele. Kiudainerikas on sai siis, kui selles on vähemalt 6 grammi või rohkem kiudaineid 100 grammi kohta – sellised tooted on pagariletis igati esindatud.

Halb veresuhkrule

Tervist järgivad tarbijad saavad eriti head tuge oma organismile täisteratoodetest valmistatud võileibadest. Täistera pagaritooted varustavad meie keha aeglaselt imenduvate süsivesikutega – organism seedib neid kauem, kõht püsib kauem täis ja veresuhkur ei kõigu järsult üles ja alla, vaid püsib stabiilne. Täna leiab peolettidelt ka juba madalama suhkrusisaldusega leiba või ilma lisatud suhkruta saia, mida süütundeta nautida saab.