Foto: PantherMedia/Scanpix
Treenimine
6. juuli 2021, 23:15

Treeningud kuuma ilmaga: mida silmas pidada?

Kuumade ilmadega treenimine nõuab tarkust, et see ei muutuks tervisele ohlikuks. Mida kuumaga treenides silmas pidada, selgitab portaal Jooksupartner.

Kuidas kuuma ilmaga trenni teha ning kui suures mahus?
Kuuma taluvus on igaühel erinev. Mõni peab treeningud kuuma ilmaga katkestama, teisele piisab treeningkorra viimisest varasematele tundidele.

Millistel kellaaegadel, milliseid kellaaegu vältida?
Eelistatud on hommikupoolsed kellaajad, kui päike ei ole veel väga kõrgel. Nimelt on hommikul õhus hapniku rohkem ning nii on lihtsam kuumust paremini taluda. Mida lõuna poole aeg, seda ohtlikum on tervisele treeningut läbi viia päikese käes.

Milliseid keha antavaid väsimuse signaale jälgida, kuidas neisse suhtuda ja mida nende järgselt esmaselt kohe teha?
Esmased tunnused on alati jõuetuse teke ning tihtilugu ignoreeritakse neid signaale. Arvatakse, et jõuetus tuleneb treeningu koormusest. Kui sellised esmased ilmingud treeningul ilmnevad, tuleks tegelikult treening pooleli jätta, sest lõpuni vägisi tehtaval treeningul ei ole kindlasti seda positiivset efekti, mida isegi pooleli jäetud treeningul on. Kurnatusest välja tulek võtab oluliselt aega ning selle arvelt kannatavad ka järgmised treeningud. Kui aga hakkab tekkima pearinglus, siis esmalt tuleks kiiresti leida varjulisem koht ning anda aega taastumiseks. Hea oleks kui saaks kellegi endale järgi kutsuda, sest enda jõul edasi liikumine võib osutuda tervist kahjustavaks. Hea märksõna on siin mõte „ma suudan küll“. Kui juba selline mõte peast läbi käib, tuleks kindlasti leida varjuline koht ning pöörduda kellegi poole abi saamiseks! See ei ole koht eneseületamiseks!

Kas rohke joomine aitab kuumusega sportimist paremini taluda, milliseid jooke juua- paljast vett, või midagi muud on kuumaga treenides parem?
Kuumusega me kaotame eelkõige vedeliku. Seega parim taastaja on vesi. Inimese organism omandab tunnis 600-800ml vedeliku, kuuma ilmaga võime kaotada tunnis kuni 3-4 liitrit vedelikku. Seega pidev vedeliku tarbimine on siin asjakohane, kuid kuna omastatavus paneb piirid, siis üle 1 liitri vedelikku ei ole vaja tunnis sisse juua. Inimene lihtsalt väljutab selle ning kasu sellest pole. Rohkem sellekohast infot leiab siit.

Kui oluline on kasutada sportides päiksekaitsekreemi, kuivõrd taluvad päikesekaitsekreemid higistamist, on neid sportimiseks lausa teistsuguseid?
Päikesekreemi eesmärk on vältida nahapõletus efekti. Sportimisel on päikesekreemi kasutamine oluline, kui tegevus toimub laus päikese käes. Nimelt meie nahk on oluliselt hellem sportimisel ajal kuna ainevahetus on intensiivsem ning naha poorid on avatumad. Lisaks sportliku tegevuse käigus me ei oska hinnata, kui intensiivne on päikese mõju meie nahale. Seepärast on igati asjakohane kasutada päikesekaitsekreemi. Hakkama saab tavapäraste kaitsekreemidega.

Mida jälgida rõivastuse puhul, kas suviseks päikese käes trennideks on spets-rõivastust, mis ei lase päikest ligi. Kui oluline on peakate?
Spets rõivastus on täitsa olemas, kuid Eesti sporditurul seda kahjuks ei leia nii oma spetsiifilisuse tõttu, kui ka väga kõrge hinna tõttu.
Samas saab väga edukalt ka siin pakutavaga hakkama. Kui vältimatu on oma treeningut läbi viia metsa all ning võimalused selleks puuduvad ja treeningtrass vältab 99% päikse käes soovitaks kasutada heledamat pikemat rõivastust. Loomulikult on kohustuslik kanda mütsi! Väisasin ise mõningad aastad tagasi Lõuna-Aafrika Vabariiki ning seal kella 10 ajal hommikul ulatus temperatuur 38 kraadi juurde. Kasutasime valdavalt valget kangast ning võimalikult pika varruka ja säärega riietust, sest päike käis tõesti juba selleks kellaajaks kõrge kaarega taevas. Rõivastusime eelnevalt mainitult ning katmata kehaosad sai siis päiksekaitsekreemiga kaetud. Tunniselt treeningult naastes avastasime, et olime unustanud kõrvalestad kreemiga katmast. Tagajärjeks olid päikesepõletus villid.