SebrakaladFoto: Vida Press
Ilm
3. august 2018, 12:15

TOHOH: päikesekreem võib kahjustada kalade looteid

Päikesekaitsekreemid aitavad vältida päikesepõletust, ennetada naha enneaegset vananemist ja melanoomi. Kreemidesse ja jumestustoodetesse lisatud UV-filtreid on eraldiseisval vaatlusel peetud keskkonnale ohutuks, kuid Hiina teadlane Kelvin Sze-Yin Leung uuris oma meeskonnaga, millist mõju avaldavad nende kemikaalide kombinatsioonid pikema aja jooksul.

Uurijad leidsid Shenzheni linna paarikümne populaarse ranna vetest ohtralt päikesekaitsekemikaale (üheksast otsitud koostisosast seitset) ning avastasid, et need pärsivad sebrakalade loodete arengut. Nad toitsid laboris sebrakaladele krevette, keda oli kasvatatud soolvees, kus leidus kolme enimlevinud UV-vastast kemikaali.

Ajakirjas Environmental Science & Technology avaldatud artiklist selgub, et täiskasvanud kaladele säärane menüü pealtnäha probleeme ei tekitanud, küll aga mõjutas see nende järelkasvu. Negatiivne efekt tuli enamasti esile siis, kui krevette oli kemikaalidega vees hoitud poolteist kuud ja kui UV-filtrite sisaldus oli kõrgem keskkonnas leiduvast.