Foto: Pixabay
Toiduuudised
7. august 2018, 18:30

PADUÄRKVEL-PURUPURJUS: loe, miks alkoholi energiajoogiga segada ei tohiks (2)

Kui manustada selliseid kofeiini ja alkoholi kokteile nagu Jägerbomb või viin ja Red Bull, siis võib joojal tekkida seisund nimega „paduärkvel purjus“ – see on ohtlik seisund, milles olijal on suur risk sattuda õnnetustesse ja saada viga.

AskMen märgib, et napsutajad sageli ei taha alkoholist uniseks jääda ja liiga vara magama jääda. Mõtle, kui lõbus on tundide kaupa sõpradega tipsutada, selle asemel, et peol kuskile nurka ära kustuda. Siin võetaksegi mängu energiajoogid: kofeiini ja tauriiniga siirupjad joogid.

Kanada Victoria ülikooli uuringu kohaselt võib alkoholi ja kofeiinijookide kokkusegamine olla tõsine terviserisk. Jah, isegi hullem kui tavaline kahjustatud maks või see hirmus pohmell, mis tavalist alkoholi pruukides tekib.

Teadlaste sõnul toobki selliste kokteilide joomine kaasa nimetatud „paduärkvel purjus“ (wide awake drunk) nimelise seisundi. Ehk kombinatsiooni alkoholi aju aeglustavast ja kofeiini ülestimuleerivast efektist.

Kanada ülikoolis analüüsiti aastatel 1981-2016 tehtud 13 uuringut ja leiti neist kümnest viiteid sellele, et energiajoogi ja alkoholi kokteili mõju all suureneb oluliselt risk kukkuda, sattuda õnnetusse või kaklusse.

Ühtlasi võivad kofeiinilaksust (pisikeses Red Bulli purgis on seda 80 mg – kaks korda rohkem kui koolas) tekkida uneprobleemid ja südametöö liigne kiirenemine, lisaks ebameeldiv ärevustunne ja kõrge vererõhk.

„Enamasti väsib inimene alkoholi tarbides lõpuks ära ja läheb koju,“ tõdes uuringu autor, Victoria ülikooli doktorant Audra Roemer. „Energiajoogid maskeerivad seda tunnet ja inimesed võivad oma joobeastet alahinnata, jääda pikemalt välja, tarbida rohkem alkoholi ja kalduda riskikäitumisele ning riskantsemale joomisele.“

Lõppude lõpuks ongi ehk ilmselt mõistlikum ja tervislikum nurka tukkuma jääda.