Liha tuleb grillimisel korralikult läbi küpsetada. Foto: Vida Press
8. august 2018, 12:25
KUUMUS RIKUB TOIDU! Kui hoiad toite nii, siis pääsed toidumürgitusest
Kuumus kogub taas hoogu! Toidumürgituste üks põhilisi põhjusi on temperatuurivead toitude hoidmisel ja toiduvalmistamisel.
Kõige kiiremini hakkavad bakterid kasvama +20 ja +40 kraadi vahel. Sellise soojusega muutuvad kergesti riknevad toidud juba mõne tunniga kasutamiskõlbmatuks.
Vaata, et külmakett ei katkeks
- Vii toiduained poest kiiresti koju või kasuta külmakasti
- Osta toiduained võimalikult lähedalt
- Säti külmkapp piisavalt külmaks
- Hoia kergestiriknevad toiduained külmas (alla +6 kraadi). Kala ja kalamari +3 juures või veelgi külmemas
- Kui sul pole võimalust toite külmas hoida, siis ära söö kergestiriknevaid toiduaineid ja vali midagi muud
- Ka vaakumpakendis ja marineeritud tooteid tuleb säilitada külmas
- Ära kasuta toiduaineid pärast säilimisaja lõppu
- Ainult avamata ja külmas seisnud toiduaine säilib kuni pakendil märgitud viimase säilimiskuupäevani
Pea hügieenireeglitest kinni!
- Pese käed alati enne toiduvalmistamist
-
Pese käsi ka toiduvalmistamise ajal, eriti pärast toore liha ja kala kasutamist.
-
Pese käsi ka siis, kui hakkad pärast salati valmistamist valmistoitudega tegelema
-
Kui näiteks matkal pole võimalik käsi veega pesta, siis kasuta antiseptilisi salvrätte
-
Ära tee teistele süüa, kui sul on kõhutõve tunnused
-
Toorele ja küpsetatud toidule eraldi nõud
- Kasuta tooretele ja küpsetatud toitudele eraldi nõusid ja töövahendeid
- Pese hoolikalt kõik liha grillimisel kasutatud nõud ja töövahendid, enne kui kasutad neid küpsenud liha juures
- Ära kasuta toore liha marinaadi küpsel lihal
Küpseta liha läbi
- Grilli või küpseta lihatooted korralikult läbi.
- Ära maitse toorest hakkliha, näiteks kotletisegu. Eriti korralikult peab läbi küpsetama hakkliha, millest valmistad lastele toitu.
Jahuta toit kiiresti
- Söö toit kohe ära või jahuta kiiresti
- Ära hoia toitu toatemperatuuril
- Kui sööd uuesti sama toitu, siis kuumuta see korralikult läbi
Ettevaatust vanade nõudega!
- Kodus ja suvilas võib olla vanu nõusid, mille turvalisuses ei saa kindel olla. Turvalisem on jätta vana katkine ja kulunud keraamika kasutamata.
- Ka uuemate asjade puhul tasub kaaluda, kas need sobivad toiduainetele. Näiteks suveniiriks toodud keraamiline kann või tass võib sisalduda pliid. Need sobivad vaid dekoratsiooniks.
Allikas: Evira.fi
Kommentaarid (0)