Arvatakse, et isegi 40% vähki haigestumistest saaks vältida tervisliku elustiiliga.
Väga palju tõstab vähki haigestumise riski suitsetamine, kuid ka teistel elustiilivalikutel on suur tähtsus. Kõige olulisem on vähi ennetamisel mitmekülgne toitumine, mitte mõne supertoidu söömine või siis mingist toiduainest täielik loobumine. Üks võtmeküsimusi on vältida ülekaalu.
Asjatundjad on kokku pannud soovitused, missugused toitumisharjumused aitavad vähendada riski haigestuda vähki. Kuid need sobivad ka mitmete muude haiguste ennetuseks.
Püsi normaalkaalus. Kehakaal ei tohiks ületada rohkem kui viis kilo normist.
Väldi kaloririkkaid toite. Kaloririkaste toitude söömist tuleb piirata ja suhkrurohkeid jooke vältida.
Söö juur- ja puuvilju, marju ja täisteratooteid. Juurikaid ja marju peaks sööma vähemalt pool kilo päevas.
Piira punase liha söömist ja väldi töödeldud liha. Töödeldud liha on näiteks vorstid ja peekon.
Tarbi mõõdukalt alkoholi. Mees ei tohiks ületada päevas kaht, naine üht annust alkoholi.
Söö vähem soola. Soola võiks tarvitada päevas kuni 5 grammi.
Ära võta toidulisandeid. Söö hoopis mitmekülgselt. Pole tõendeid, et mingi kindel mineraalaine või vitamiin aitaks vähki ära hoida.
Allikas: Ilta-Sanomat
27 KOMMENTAARI