Kuivata hoolikalt varbaid! Jalaseenele meeldib niiskus ja soojus.Foto: Vida Press
Keha
9. juuli 2019, 06:00

HOIA JALGU! Need on kohad, kust saab kergesti jala- ja küüneseent (7)

„Olen juba aastaid hädas jalaseenega. Ravin, aga see tuleb ikka tagasi. Nüüd kahtlustan, et mul on tekkinud ka küüneseen," kurtis lugeja Õhtulehele.  Mis vahe on jala- ja küüneseenel ning miks on haigused visad taanduma, selgitab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Jalaseenele meeldib niiskus ja soojus

Jalaseen on täiskasvanutel väga sage kaaslane. Uuringute järgi esineb seda 30–70% täiskasvanutest. Eriti on sellega hädas 20–40aastased mehed. Lastel on jalaseent võrdlemisi harva.

Enamasti nakatub inimene üldkasutatavates ruumides – saunas, ujulas, duširuumis, veekeskuses, spaas, spordisaalis –, kus põrandatel ja treppidel on piisavalt soojust ja niiskust seente elu- ja nakatumisvõime säilimiseks.

Seenespoorid võivad püsida pesuruumides isegi aastaid, ent korrektse puhastamise ning desinfitseerivate lahuste kasutamisega on võimalik neid hävitada. Igaks juhuks tuleb ühiskondlikes kohtades vältida paljajalu käimist. Jalaseen võib levida ka võõraste jalatsite kandmisel.

Jala seenhaiguse saamise ohtu suurendab hooldamata, kuiv, lõhede ja marrastusega nahk. Baktereid ja seeni, mis ootavad mikrotraumade või lõhede kaudu jalga pääsemist, pesitseb kõikjal, nii toas kui ka õues.

Kuigi lastel esineb jalgade seennakkusi väga harva, tuleb ka neil spaas hoolikas olla, samuti siis, kui mõni pereliige on nakatunud.

Oht 4. ja 5. varba vahel

Seenhaiguste ennetuseks on mõistlik kasutada näiteks Cutasept feet spreid ning pöörata erilist tähelepanu jalgade ja eriti varvaste ja vabavahede hoolikale kuivatamisele.

Tavaliselt algab jalaseene korral punetus ja kestendus neljanda ja viienda varba vahelt. Lisanduda võivad sügelus, paistetus ja ebameeldiv lõhn. Kestendada võib ka jalatald. Samuti võib esineda villitaolist löövet – villilist seeninfektsiooni esineb sagedamini suvekuudel.

Jalanaha seeninfektsioone diagnoosib arst. Kui aga varvaste vahed on hauduma läinud, kuid seennakkust pole kindlaks tehtud, võib terbinafiini või naftifiini sisaldavaid ravikreeme kasutada ka profülaktiliselt.

Isegi kui nähtav kestendus on vaid paari varba vahel, tuleb ravikreemi määrida kogu tallale, sealhulgas kõikide varvaste vahele. Ravida tuleb iga päev ja ravikuur tuleb korrektselt läbi teha.

Ravimit tuleb nahale kanda sõltuvalt toimeainest kas üks või kaks korda päevas ning ravi tuleb jätkata kuni kaks nädalat pärast sümptomite möödumist! Uuesti nakatumise vältimiseks on vaja desinfitseerida ka sokid ja jalanõud.

Varvaste vahele ja villidele sobivad paremini kergema konsistentsiga kreemid ja geelid, kuivale seennakkusele paremini salv. Enne toote valimist tasub kindlasti nõu pidada apteekriga.

Küüneseen ei lähe ise üle

Jalgade ilu ja tervist rikuvad lisaks nahaseenele ka küüneseened.

Küüneseent on laias laastus neli tüüpi:

1.välimine küünealune seeninfektsioon, 2.pindmine valge seeninfektsioon, 3.proksimaalne küünealune seeninfektsioon,  4.pärmseentest põhjustatud küüneseen.

Kõige klassikalisemalt tekib küüneseen eelnevalt kahjustunud suurele varbale. Küüneplaat muutub kollakaks, hiljem võib värv varieeruda kollakaspruunist roheliseni. Küüneplaat võib pakseneda, muutuda sooniliseks ning kihistuda. Küüne all paljunema asunud seen iseseisvalt ei taandu, pigem sümptomid süvenevad, tekib valu ja nakkus võib levida teistele küüntele ja jalanahale.

Küüneseene ravi võib kesta kaua

Enne küüneseene ravi alustamist peab arst kinnitama diagnoosi ja vajadusel määrama tablettravi. Kergema vormi või algava seennakkuse korral võib küüneseenest jagu saada ka käsimüügis pakutavate preparaatidega, mis loovad spetsiaalse tehnoloogia abil seenele arenguks ebasoodsa pinnase ja takistavad levikut. Samal ajal need soodustavad ja toetavad terve küüne kiiremat väljakasvamist.

Kuna varbaküüned kasvavad üsna aeglaselt, võib esimeste tulemuste märkamiseni minna mitu kuud  või isegi kuni aasta. Ravi pikkus sõltub küüne kasvu kiirusest ja patsiendi järjepidevusest vahendi kasutamisel.

Kahjuks ei suuda vahendid taastada sellist küünt, mida seen on juba aastaid kahjustanud ja mis on silmnähtavalt paksenenud. Seetõttu on ääretult oluline avastada seen varakult ja alustada ravi.

Samas ei pruugi näiteks varbaküünte muutuste korral alati olla tingimata tegu  küüneseenega – võimalusi on mitmeid onühholüüsist psoriaasini, samuti võib küüneplaat küüneloožist lahti tulla trauma tagajärjel. Seetõttu on nahaarsti konsultatsioon ja küünekaape võtmine õige ravi jaoks väga oluline.

Hoidu uuest nakatumisest!

Nii jala- kui ka küüneseene korral on oluline pärast ravi alustamist välistada uus nakatumine.

  • Sokke tuleb pesta alati 60-kraadise veega.
  • Võimalusel tuleb vahetada välja jalatsid või kasutada vähemalt spetsiaalseid puhastavaid ja ennetavaid vahendeid.
  • Kodu tuleb puhastada spetsiaalsete vahenditega, pesta vaibad, kasutada ühiskasutatavates vannitubades plätusid jne.
  • Desinfitseerivatel toodetel tuleb alati jälgida toote spetsiifilist ekspositsiooni aega, et tagada maksimaalne bakterite ja seente vastane toime. Selle info leiab toote pakendilt.