Parim ja kiireim viis avastada täis on kontrollida lapse pead vähemalt kord nädalas. Foto: Vida Press
Terviseuudised
20. august 2018, 12:00

SUUR EHMATUS: kuidas täidest lahti saada? (3)

Enne kooliaastat tasub põhjalikult kontrollida ka lapse pead. Arvamus, et peatäid on märk kehvast hügieenist, on aegunud ja ekslik. Nendega võib kimpus olla ka piinlikku puhtust armastav inimene.

Peatäid levivad eelkõige  paikades, kus on palju inimesi tihedalt koos, näiteks lasteaias ja koolis, sest lapsed puutuvad mängides sageli peadpidi kokku ja täid saavad liikuda ühelt pealt teisele.

Täid võivad levida ka ühise kammi, patsikummide ja mütside kaudu. Kuigi paljud arvavad, et täisid võib saada koertelt ja kassidelt, siis nii see ei ole. Peatäid elavad vaid inimese peas, sest vajavad eluks inimese verd.

Kuidas täidele jälile saada?

Parim ja kiireim viis on lapse pea vähemalt kord nädalas põhjalikult üle vaadata. Nakatumisest annab märku kas või ühe elusa täi leidmine.  Kindlasti tuleb lapse pead kontrollida siis, kui ta kratsib kukla- või kõrvatagust
piirkonda, mis on täide lemmikpaigad. Verd imedes eritab täi sülge, mis ärritab nahka ja tekitab sügelust. Paraku tekib kihelev tunne alles nädalaid pärast nakatumist ning siis ei piirdu leid enam ainult ühe täiga. Lisaks võib kratsimise tagajärjel olla nahale tekkinud põletikuline lööve.

Kuidas täidest vabaneda?

Täide avastamine on mõistagi ebameeldiv, kuid paanikaks pole põhjust. Möödas on ajad, kus tüdrukutel tuli kiharad maha lõigata ja poistel pea kiilaks ajada. Apteegis on piisavalt vahendeid, mis aitavad täidest edukalt lahti saada ka soengut muutmata.  Enamasti kasutatakse täidest vabanemiseks šampoone ja aerosoole.

Mida ette võtta, kui lapsel täid?

  • Kontrolli kõigi pereliikmete juukseid, sest samal ajal tuleb ravida kõiki, kelle peas on elusaid täisid või tinge.
  •  Loe preparaadi kasutamise juhend korralikult läbi ja toimi täpselt selle järgi.
  • Väga tähtis on kammida juukseid tiheda kammiga. Jaga juuksed mitmeks osaks ja iga osa omakorda peenteks salkudeks. Kammi iga salk eraldi läbi, alustades peanahale nii lähedalt kui võimalik – juukseid tuleb kammida juurtest otsteni. Enne uue salgu läbikammimist puhasta kamm paberrätikuga.
  • Ehkki tavaliselt levivad täid otsesel kontaktil ühelt pealt teisele, tuleb vähemalt 60 kraadi juures puhtaks pesta ka nakatunu riided, mütsid, sallid, peapaelad ja voodipesu.
  • Riideid, mida ei saa masinaga pesta, hoia vähemalt kaks nädalat suletud kilekotis, sest toiduta täid hukkuvad.
  • Töötle juukseharju ja kamme kõrgel temperatuuril või veel parem, viska need ära. Tüdrukute juuksekummid on mõistlik välja vahetada.
  •  Kammi niiskeid juukseid tiheda kammiga iga 3–4 päeva tagant kahe nädala jooksul, et leida üles kõik vahepeal munadest koorunud täid – kõik täid ja munad ei ole täimürgi suhtes tundlikud.
  •  Seitse-kaheksa päeva pärast ravimist kasuta preparaati uuesti, sest selle aja jooksul võivad munadest, mis ei puutunud kokku preparaadiga, kooruda uued täid.

 Ning kõige tähtsam – täid ei ole häbiasi. Teavita nakatumisest lasteaeda või kooli ja kõiki, kellega laps viimasel ajal kokku on puutunud.

Allikas: Apotheka