Kui tahad pensionipõlve nautida, siis ei tasu endale eesnäärmevähki õngitseda. Mõistlik ja tervislik käitumine juba nooremas eas aitab seda kurja haigust ennetada. Foto: Pixabay
Keha
21. august 2018, 19:36

ENNETA EESNÄÄRMEVÄHKI: 8 lihtsat viisi kurja kasvaja vältimiseks (2)

Eesnäärmevähk on kõige levinum Eesti meestel esinev kasvaja ja teadaolevalt diagnoositakse meil aastat tuhatkond uut haigestumist. Üldse lööb see haigus elu jooksul välja ühel mehel kuuest. Kui kasvaja varakult avastada, siis on haiguse kontrolli alla saamine üsna tõenäoline. Aga eesnäärmekasvajasse haigestumise tõenäosust saab iga mees ise kaheksa lihtsa tegemise või tegematajätmisega märgatavalt vähendada, märgib Men’s Health.

1. Söö vähem liha ja piimatooteid

Juust ja peekon ei tekita tingimata eesnäärmevähki, aga teatavaid seoseid on loomsete rasvade tarbimisel ja haigestumisel leitud. Rasva on mehel kasulik ammutada pigem näiteks avokaadost ja pähklitest.

2. Söö brokolit

Ristõielistel köögiviljadel näib tõesti olevat hea vähkiennetav ehk vähirakke hävitav toime. Niisiis tasub mõnuga närida brokolit ja lillkapsast.

3. Ära suitseta

Suitsetamine ei tekita ainult kopsuvähki, see võib kasvaja käima lüüa ka eesnäärmes.

4. Väldi E-vitamiiniga toidulisandeid

Üle 15 mg E-vitamiini ei peaks mees päevas saama ja piiri ületamine näiteks toidulisanditega võib suurendada agressiivsesse eesnäärmevähki haigestumise riski.

5. Purska

Uuringud näitavad, et korrapärane seemnepurse – olgu siis seksuaalvahekorras või omaette – vähendab märkimisväärselt eesnäärmevähi riski.

6. Harrasta turvaseksi

Mitmel sugulisel teel levival viirusel on leitud seoseid eesnäärmekasvajaga.

7. Võta kaalus alla

Uuringud näitavad selgelt: liigne kehakaal on seotud suurenenud eesnäärmevähki haigestumise ohuga. 

8. Tee trenni

Kaks ja pool tundi mõõdukat trenni või tund ja veerand intensiivset sporti nädalas peaks olema minimaalne, et eesnäärmekasvajat ennetada.