Juhusuhteid ei takista ka püsisuhe: 6% püsipartneriga elavatel inimestel oli ka juhusuhteid. Foto: Vida Press
Terviseuudised
23. august 2018, 11:22

SEKSIRAPORT: Eesti inimene ei ütle ära ka juhusuhtest (15)

Värske Eesti täiskasvanute seksiuuring näitab, et viimase 12 kuu jooksul seksuaalvahekorras olnud inimestest 13% oli vahekorras juhupartneriga.

Mehed vs. naised

Mehed on olnud juhupartneriga rohkem vahekorras kui naised (vastavalt 16% ja 9%).

Nooremad aktiivsemad

Juhusuhteid harrastavad nooremad inimesed rohkem kui vanemad. 18–29-aastastest oli juhusuhteid olnud 21%-l, 30–39-aastastest 16%-l. Alates 40–49-aastastest on juhuvahekorras olnud inimesi alla kümnendiku.

Linnas lihtsam

Linnainimesed on olnud rohkem juhusuhetes kui maainimesed (vastavalt 14% ja 9%). Juhtival kohal on Põhja-Eesti – aasta jooksul vahekorras olnud inimestest oli juhupartner 16%-l. Kirde-Eestis oli vaid 6%-l juhusuhteid  ja Lääne-Eestist 7%-l.

Püsipartner ei takista

45% inimestest, kes küsitluse toimumise ajal ei elanud koos püsipartneriga, oli eelneva aasta jooksul vahekorras juhupartneriga. Juhusuhteid ei takistanud ka püsipartner:  6% püsipartneriga elavatel inimestel oli ka juhusuhteid.

Mitu juhupartnerit?

40% olid vahekorras ühe partneriga. Juhupartnerite arvuks nimetasid uuringus osalenud inimesed 1–14.

Neil, kes elasid püsipartneriga, oli juhupartnerite arv keskmiselt 1,8. Kellel  püsipartnerit ei olnud, oli rohkem juhupartnereid - keskmiselt 2,7.

Mõnuained ja seks

Viimase 12 kuu jooksul on juhusuhetes olnud rohkem need, kellel on probleeme alkoholi tarvitamisega ja kes on sel perioodil tarvitanud narkootikume:

Kes oli viimane juhupartner?

Viimase 12 kuu jooksul seksuaalvahekorras olnutest olid 6% viimases seksuaalvahekorras juhupartneriga. 92% olid vahekorras vastassoost ning 8% samast soost partneriga. Samast soost juhupartneriga olid viimases vahekorras vaid mehed.

Vanus ei takista

Viimase juhupartneri vanus varieerus vahemikus 17–82. 46% olid viimasel korral endast noorema (meestest 59% ja naistest 22%), 29% aga endast vanema juhupartneriga (meestest 20% ja naistest 48%).

Narkootikumid ja HIV

3%-le oli teada, et juhupartner on elu jooksul süstinud narkootikume. 28% ei teadnud, kas tema viimane juhupartner oli HIVi nakatunud või mitte.