Raeduse ajal tuleb ravimitega ettevaatlik olla, ka paratsetamooliga. Foto: Vida Press
Terviseuudised
23. august 2018, 13:36

Turvaliseks peetud tavaline valuvaigisti võib raseduse ajal ohtlik olla

Paratsetamooli peetakse raseduse ajal turvaliseks valuvaigistiks, kuid värske uuringu järgi tuleks ka sellega ettevaatlik olla.

Värske uuringu järgi võib raseduse ajal võetud paratsetamool mõjutada lastel aktiivsus- ja tähelepanuhäire kujunemist ja võimalik, et ka  autismispektri häireid.

Järeldused põhinevad seitsmel uuringul ja 133 000 ema ja nende lapse terviseandmetel.

Kui uuringute andmeid analüüsiti, siis leiti, et raseduse ajal paratsetamooli võtnute lastel oli 34% rohkem aktiivsus- ja tähelepanuhäireid, 24% tõenäolisemalt hüperaktiivsust  ja 19% rohkem autismispektri diagnoose. Seos oli seda tugevam, mida kauem oli ravi kestnud.

Paratsetamool on kõige sagedamini kasutatav valuvaigisti raseduse ajal, kuid  uurijad soovitavad ka  sellega ettevaatlik olla. Samal ajal tuleb meeles pidada, et lapse tervisehäirete põhjuseks võivad olla hoopis haigused, mille tõttu emal oli vaja paratsetamooli võtta. Selleks on vaja teha lisauuringuid. 

Viimastel aastatel on paratsetamooli tõhususest ja kasust ilmunud vastukäivad uuringuid. Praeguste teadmiste juures peetakse seda õigesti kasutatuna turvaliseks ravimiks, mis sobib lastele ja rasedatele paremini kui teised sagedamini kasutatavad valuvaigistid.

Allikas: Duodecim