Terviseuudised

VAESUS RIKUB ELU: eriti haavatavad on kuni kaheaastased lapsed (52)

LISA KOMMENTAAR

JH24. august 2018, 17:37
soome vaene on eestis keskklass, seega oleneb kelle suhtes on vaene..
vanem mees ladaga 24. august 2018, 11:48
nagu me näeme on viimane aeg muuta rikkus kohustuslikuks. niikaua vaeseid trahvida kuni hakkavad rikasteks.ainult niimoodi saab eesti lõpuks põhjamaaks ja vabaks ja rikkaks.
Naine metsast24. august 2018, 10:35
Lugesin Marguse kommentaare ja olen temaga nõus. Selliseid peresid on igas vallas vähemalt paar. Margus oli muuseas ainuke, kes minu küsimusele konkreetselt vastas ja asendas nn. nälgimise mittekvaliteetse toidu söömisega. Töötan maakoolis ja näen mis söögivahetundidel toimub: suppe ei sööda, näritakse kuiva leiba pigem. Lemmikuks makaronid. Nõutakse jäätist ja helbeid piimaga. lastel on võimalus lisaks pikas päevas tasuta teist korda päeva jooksul söömas käia. Arvate, et seda nii väga tahetakse teha. Pigem oodatakse päeva lõppu, et saaks kohalikust poest värvilise pulgakommi osta. Ja seda taavad kõige rohkem nn. vaeste perede lapsed. Vallametnike ja õpetajate lapsed söövad hoopis mõistlikumalt ja tervislikumalt vahetunnis juurikaid. Teised pugivad salaja kaasavõetud odavat rämpsu.
meenub24. august 2018, 19:52
et juba aastaid tagasi ütles maakooli algklasside õpetaja: jumal hoia, mis toimub? Pärast teist tundi on klassi prügikast servani krõpsu- ja kommipakendeid/pabereid täis.
Anne24. august 2018, 10:27
Olen sündinud 1952. aastal. Tagant järele mõeldes oli lapsepõli väga kesine, aga see periood on mu elu õnnelikem. Ma ei teadnud midagi tahta. Keegi ei öelnud , et vaesuse tõttu ei saa süüa või asju. Ma ei soovinud midagi säravat. Katkise põrandaga kööktoas elas 5-6 inimest. Igav ei olnud. Õues sai mängitud piisavalt. Söök oli lihtne: kapsasupp, jahukaste karulitega, pannkook (üks väga lihtne toit, mida tänapäeval peetakse eriliseks), kaalikas, kartul erineval viisil, hapupiimakaste värske kartuliga. Kooli keskastmes hakkasid tekkima soovid, mida tahaks. Elasime ilma isata.
ka 52 24. august 2018, 11:51
siis oli ju hoopis võrdsem elu, kus siis need igapäevased rikkurid sul old
Margus24. august 2018, 00:21
Kogu mu point on selles: Kui oled vaene-säilita väärikus! Ole puhas,ole aus,ole korralik! Need lapsevanemad on jubedad,kes maast-madalast tänitavad oma lastele:"Me oleme VAESED,me oleme KEHVIKUD!" Vaene saab olla ka väärikalt ja vaene saab kasvatada üles väärikad,haritud ja intelligentsed lapsed,raskustega,aga SAAB! Kui aga laste ema/isa terve laste lapsepõlve VINGUVAD,et kui VAENE nende eluke on,sel juhul kasvavad ka lastest kehvikud. Laps mõtleb siis sedasi:"Mina olen oma vanematele suureks koormaks kaelas,kuluartikkel.." Sealt edasi alaväärsuskompleksid,kuritegelikule teele minek jne..
Eks proovi24. august 2018, 09:31
olla õnnelik raske elujärje üle...
Ja nii, et laps(ed) su teesklusest aru ei saa.
(Hea elujärg annab võimaluse tegeleda oma lastega, mitte kodutöödega)
jah24. august 2018, 10:43
keeruline ju see on, eriti kui naabrimees sõidab uhke autoga, mis sest et liisitud. Kui keskenduks oma elule ja hakkama saamisele. Aga loogika puudus on selles, et täiesti ilmselt vähe teenivad inimesed lähevad toidupoodi ja ostavad toitu, mida mina ilmaski oma lastele ei osta ja ka neil osta ei luba: limonaad ja krõpsud jm taoline kraam. Ostmise põhjendus: kuidas ma saan seda lastele keelata. Sama ka kõigi muude idiootsete vidinate ostmisega. OK, ilmselt on ka selliseid peresid, kes tõesti pingutavad ots otsaga kokku tulla ja rumalusi ei tee, nende ees siis praegu vabandan.
Margus23. august 2018, 20:05
Ma tean isiklikult lapsevanemaid,kes korrutavad oma lastele maast madalast:Me oleme VAESED,elu on s.t.t. ja jube, kuigi nad saavad 500-700€ kuus lastetoetusi,mis lähevad suuremas osas kõrist alla. Ja ega nad tööd ka ei viitsi teha. Lastele ostetakse kiirnuudleid ja purgisuppe. Olgugi,et see on KALLIM,kui ise toorainetest suppi teha. Lihtsalt selline laisk 100 kilone "emme" ei oska ega ei viitsi ise süüa teha. Isegi nõusid selles konkreetses "vaeses" peres ei pesta- ostetakse paber/plastiknõusid ja valmistoitu. Ema pole päevagi elus tööl käinud (34a vana). Isad (mitmuses) on enamuse elust vanglas istunud.
Margus23. august 2018, 20:10
Ja kui lähed järjekordse abipalve ajal rääkima: koristage kodu ära, kasutage ühekordsete nõude asemel eluaegseid ja TEHKE ISE SÜÜA- siis saad peatäie sõimata! Loodritel pole AEGA selleks! Kuna nad on VAESED ja teised ärgu tulgu moraali lugema! Sedasi vaat..
Margus23. august 2018, 20:21
Räägin muide konkreetsest 5 lapselisest perest mu kodukandis. Tööd on küll. Nad lihtsalt ei lähe tööle. Pole kainet nädalatki. Kodu on viimane PELDIK! Vaesus ei vabanda räpakust. Lastest on kahju,neile tambitakse pähe:"Me oleme VAESED,KUNA EESTI RIIK MEIST EI HOOLI!"... Mõelge ise,mis sellistest lastest tulevikus saab? Neil pole aimugi,et EMA võiks ise süüa teha ja tööl käia.. Ema oskab ainult kiirnuudlitele keevat vett peale kallata,makarone keeta ja ketšupipudelit avada! See on kõik! Konkreetses peres ei pesta nõusid,ei koristata kodu-suurem praht viiakse metsa alla "auku". Lapsed on hirmunud,alaväärsuskompleksiga...miks ei peaks olema,kui ema neid nii kasvatab:"Me oleme vaesed,ja see on kõigi teiste süü!?"
Margus / 20:21, 23. aug 2018-le23. august 2018, 20:27
Mida teeb sinu kandi lastekaitse? Minul samalaadne tuttav pere ,7-lapseline! Mõned lapsed puudega= autist ja kõhuli ringi vahtiv liikumatu 1a. 4-kuune titt. Vanemad küll ei joo, aga lastetoetus ongi põhiline sissetulek---igal aastal laps! Suhtlen lastekaitsega, see käib pidevalt makarone viimas ja tänab tähelepanu osutamise eest.
Margus23. august 2018, 20:34
Midagi ei tee Lastekaitse. Kaebusi on palju olnud,ka meie pere poolt. Kuid seal leitakse,et kuna lapsed nälgas ei ole (kiirnuudleid ju "ema" oakub neile)- siis pole probleemi👹
Margus23. august 2018, 20:35
no23. august 2018, 20:37
sul hakkas parem? mehe kohta väga väike inimene oled.
Margus23. august 2018, 20:43
Ära ülbitse. Me oleme oma perega palju neid aidanud,nende lapsed käivad pühade ajal meil söömas ja kui kodus jälle jama ööbivad meil. Kuid lõputult nii ei saa. Lapsed on maast madalast kasvatatud alaväärsuskompleksiga, eluaegsed "abivajajad", see on masendav
Margus23. august 2018, 20:56
Vaesed nad muidugi ongi,kuid mitte NII VAESED,et pereema ainus ülesanne on kiirnuudlitele keevat vett peale kallata,parim mida see eit teha oskab on makarone keeta. Ketšupit on lapsed ise õppinud makaronidele peale valama ..hea seegi. Lauakombed on null,kui meil söömas käivad,keegi pole õpetanud nuga ja kahvlit kasutama- nende peres ahmitakse pabertaldrikutelt plastmasslusikaga see söögipoolis sisse! Käsi keegi pole õpetanud enne söömist pesema jne,rääkimata peale vetsus käimist. Saad ise aru- see on JUBE👹🙁
23. august 2018, 21:28
Margus23. august 2018, 21:40
Vbl on "haige" see laste ema,kes oma 34 aastase elu jooksul ei tea,et suppi saab ka ise keeta? Hädaldab,et on VAENE,kuid ostab lastele purgisuppe,kuna ise lillegi liigutada ei viitsi!?
Margusele23. august 2018, 22:34
Ja milles need lapsed sûûdi on? Pane siia oma mailiaadress ja ma kirjutan sulle ja küsin selle pere andmeid. Ma oleksin meelsasti nõus neile viima ilusaid lasteraamatuid, riideid ja ka kooliasju. Maakohas võib-olla kuluksid need ära, linnas ei huvita asjad enam kedagi, kõik eelistaksid nii toiduabile kui ka asjadele sularaha.
Mul on nii kurb seda lugeda23. august 2018, 22:40
Viin tihti oma tûtre asju taaskasutusse, nii riideid, mänguasju jms, enamus mängimata ja kandmata. Meelsasti annaksin need sellele perele. Mind ei huvita ûldse, kes nende vaesuses sûûdi on, ma mäletan kuidas ma ise lapsena vennaga seale keedetud kartuleid varastasin, sest meil polnud sûûa ja kõht oli tûhi. Ema elas meiega vanaema juures, oli pikad päevad tööl, aga raha oli väga vähe. Vanaema ja vanaisa meile sûûa ei andnud, nad vihkasid meid ja meie ema, sest ju ta siis pettis nende lootusi ja ei osutunud edukaks lapseks.
Margus23. august 2018, 22:55
Olen ma siin lapsi süüdistanud? Minu meiliaadress või Sinu lasteraamatud neid lapsi ei päästa, nad on moraalselt oma ema poolt sandistatud. Kui meil käivad,siis muud ei räägigi,kui et :"Ema karjub ja nutab iga päev,et raha ei ole!" Samas näen ma seda AAMI ühtelugu kohalikus poes longero kuuspakke ostmas. Ja tal on raha ka oma retsidivistist mehe joomahimu rahuldamiseks (kui ta vabaduses)- kui vanglas,siis veab talle sinna suitsu või saadab raha. Lapsed elavad kiirnuudlitel, alandatud ja juba maast-madalast eneseväärikus nullitud neil... Su lasteraamatud neid ei huvitaks. Nad on õnnelikud,kui keegi neile KORRALIKU ÕHTUSÖÖGI pakub-supp,praad,magustoit...Kodus nad seda ei saa.Mitte,et emal selleks ÜLDSE raha ei oleks,aga emal on savi! Ema ei ole elus süüa teinud,ta ei oskagi! Kui raha rohkem,ostab kartulikrõpse lastele. Kui vähem,siis kiirnuudleid. Lasteraha nädalal purgisuppe.
Margus23. august 2018, 23:02
Ja tõesti- nälginud ta 5 last ei ole. Kõik 5 on ülekaalulised. Tänu valele toitumisele. Kui ema söödab makarone ketšupiga ja kiirnuudleid,siis ongi nii..
to /24. august 2018, 10:54
ma ei suuda Su komme ära imestada. Milles asi? Kas see ongi Sinu meelest normaalsus? Margus tundub olevat südamlik ja mures, Sina ainult nähvad. Tahaks teada, kes Sa oled ja kuidas Sa ise oma lapsi kasvatad? Selge on, et osa paljulapselisi on lihtsalt ajudeta totud ja osa ka rahaõngitsejad. Samuti on palju neid, kes oma 8+ last ise suudavad üles kasvatada. Kirjeldatud pere puhul tundub, et neid ei huvitagi, mis lastest saab ja seadused ei luba lapsi ka vanematelt ära võtta, kui neid lausa ei peksta. Samas tean ka peret, kus ema tööle minnes isa kõik vähegi korralikumad asjad kotti korjas, maha müüs ja raha maha jõi. Aga lapsi ta ei peksnud. Tean peret, kus naine ütles, et ma ei saa ju tööle minna, sest mees võtab niikuinii kõik raha omale. Tegelikult on selliseid ekstreemsusi harva, aga lahendust neile vaat et ei olegi. Soolise palgalõhe asemel peaks selliste lõhedega tegelema.
Margusel24. august 2018, 10:55
paistab rikkust olema, aga mõistmiseks mõistust kasinalt, kes annetaks :).
Naine metsast23. august 2018, 18:42
Kallid kommenteerijad
Kui te tunnete vaesuses virelevat lastega peret, siis mis keelab neile konkreetset abi osutada. Näiteks mina ei tunne ühtegi. On küll õpitud abitus, eriti ääremaades, kus lapsi sünnitatakse vanemapalga pärast ja siis kui neid juba viis või rohkem ehmutakse ära, et lapsed peab ka täiskasvanuks kasvatama. Ja veel on need. nn. vähevõimekad ja sageli vaimust vaesed, kes lihtsalt ei oska majandada. Neile oleks vallast vaja tugiisikut. Aga et lapsed oleks näljas haiglasse viidud või alatoidetud - see on sots. töötajate tegemata töö. Näiteks minu 90 aastane ema hoiab toidu kõrvalt kokku, tal on raua ja muu ainete puudus, kuid pangaarvel üle 7 tuhande.
Naine metsast-le23. august 2018, 20:29
Minu 81.a. ema on samasugune...Ajastu ja eakuse viljad!
Naine metsast24. august 2018, 10:24
ühest õudusest saime ähvardamisega lahti: kui elektrit kokku hoiad ja külmetad, siis paneme su hooldekodusse. Kuna paarkümmend aastat tagasi lammutati katlamaja ja korterid läksid elektriküttele, siis tuleb talvel maksta 45 ruudu eest ikka 150 euroseid arveid, et 22 soojakraadi tuppa saada. Aga vaesust ei paista kusagilt: pension nüüd 470.-
mõtlik23. august 2018, 22:54
ei söö, ei joo ja hoiab kokku ? Jabur jutt !
Lihtsamalt öeldes pole võimalik normaalselt eiada.
Naine metsast24. august 2018, 10:19
ta on EW talulaps, kes kasvas ja kasvatas enda lapsed nn- nõukogude toiduga. vajalik, aga ei midagi eriti gurmaanlikku: hakklihasoust, kartul, ühepajatoit, piim ka pannkoogid moosiga. Alguses mõtlesin, et asi vanaduses, et lihtsalt ei ole söögiisu, aga kui hakkasin talle igasugu paremaid palasid pakkuma, siis sõi küll.
eks viisakusest,24. august 2018, 10:57
ei tahtnud sind solvata.
...23. august 2018, 18:23
Rumal jutt. Kaheaastane ei taju vaesust. Kõige teravamalt tajub vaene olemist teismeline. Vanust vähemalt üle 12. Siis ka esmalt ilmselt tüdrukud. Poisid vast veelgi hiljem, kui on vaja reaalselt raha kulutada ja seda ei ole, sest vanematel pole raha anda.
mõtlik23. august 2018, 22:56
artikli kirjutaja räägib ehk näljast.
Vaesus annab tunda alles siis kui laps tajub, et pole võimeline teistega samamoodi kulutama ja riietuma.
kui24. august 2018, 10:59
vanematel tsipagi oidu on, siis kaheaastane ei ole ka näljas. See on puhtalt vanemate idi.ootsus. Täpselt nii nagu Margus siin kujukalt on kirjeldanud.
tiger23. august 2018, 17:57
Saadan Valga toidupanka oma lapse väikseks aga korralikke jäänud riideid, raamatuid, jalanõusid. Võiba olla nii saab aidata rohkem neid lapsi ja peresid kui artikleid kirjutada
mõtlik23. august 2018, 22:59
Saadad ,annetad, toetad igatsorti tunneleid , kust valitsus võtab tuima näoga kümnist ja vaatab naeratades seda kõike pealt .
Jama23. august 2018, 17:39
Isiklik kogemus23. august 2018, 16:09
Suur arv lapsi tekitabki selle, et nad elavad vaesemalt ja hiljem vanemate abile ka loota ei saa! Kui ühe-kahelapseliste peredel on vanemate abi toeks, kui vaja oleks näiteks elamispind pangalaenuga soetada. Kui oled pärit ikka 8-liikmelisest perest, siis vanematel ei ole seda raha, et last aidata. See, et palk on väike ja pank keeldus ka elamispinnaks laenu andmast on mind niipalju muserdanud, et üüripinnale ma riigile lapsi soetama ei hakka, sest seal elamine ei garantiid, et omanik sinuga üürilepingut ei lõpeta. Kui riik lasterikkast perest pärit inimesi ei toeta, siis pole ka riigile nende järglasi vaja! Las rikkad sünnitavad ja täidavad maa lastega!
ka24. august 2018, 11:36
mina tean 8-lapselist peret. Isa ei käi üldse tööl, lesib ainult kodus diivani peal. Ema on usin nagu pääsuke. Lasteraha saab ka. Kumbki ei tarbi alkoholi! Ime! Mees õllet ikka timmib.Tulevad omadega välja. Vahel naabrid veidike toetavad. Korter on pisike. Lapsed aga on koolis edukad. Isegi väga edukad. Ei ole probleemi ka riietega, sest praegu saab linnas tasuta või peaaegu tasuta täiesti korralikke riideid. Nad võiksid ka palgavaesed ollla, aga välja näevad pigem nagu keskklass. Kõik sõltub suhtumisest.
miks23. august 2018, 15:58
on isegi lasteaiad tasulised. kui saab lapse ilusti lasteaiaga harjutada, siis on vanematel võimalus tööle minna. samas liiguvad lasteaias nn. lastehaigused ja vanematel jälle mure.
Lastetoetusi ei raatsitud ka tõsta, üks poliitik soigus midagi emade joomisprobleemidest. Seda enam peaks hädas laps lasteaeda jõudma.
Nüüd on jälle häda kui lapsi kaasa võetakse. Ühelt poolt jutt, et ema ei tohiks oma tööoskusi kaotada, teiselt poolt istu kodus.
Nendel inimestel on ikka vedanud, kui lapsepõlves oli igas vanuses 24/7 kuni 18-ni silm peal. Muuseas paljudel trepikodadel on need fonolukud nii kõrgel, et laps ei ulatugi neid nr. vajutama.
rrrrrrrrrrrr23. august 2018, 15:54
Kui vaene on vaene? Sellises vanuses laps ei saa üldse veel vaesusest aru
ega midagi ei aita siin23. august 2018, 15:45
Tuleb teha oma firma, võtta tööle hulk töötajaid ja neile sandikopikaid maksta. Muidu jäädki vaeseks ise. Siis oled vähemalt ise rikas.
23. august 2018, 15:39
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Kolmas eesti23. august 2018, 15:52
Tahaks teada millal toimus praeguse valitsuse pensionitõus??? Minu pension 360.
tööline23. august 2018, 16:19
Kui kaua sa üldse tööl oled viitsinud käia, praegune valitsus pole nii kaua veel võimul olnud et eelkäia 15. aastaga tehtud vead kõik parandada
mhmh23. august 2018, 18:18
selle eest23. august 2018, 18:17
vähendati tulumaksu. Pakun, et ega praegusel valitsusel muud üle ei jää, kui tulumaksu tõsta. Astmelist tulumaksu nad ei kehtestanud, sest oma palgalt ja hüvitistelt ei taheta ju midagi maksta. Seega miski maks peab suurenema, et riigikassat täita. Aktsiisid ja käibemaks juba niigi kõrged. Tulumaks ainuke, mis üle jääb. Selle eest ei saa Lätti ka põgeneda.
23. august 2018, 15:35
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
elu23. august 2018, 18:19
nagu tunnelis. Ees valgus ja taga valgus, aga edasi ei liigu.
23. august 2018, 15:33
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Naer saalis!23. august 2018, 16:46
Kõige vaesemate elu just ei parane?Miks Sa ei tutvu Statistkaameti andmetega?
sellepärast23. august 2018, 18:20
et Ele on ke poolt. Teda ei huvita faktid, just nii nagu kogu ke punti, vaid ainult loosungid.
erakondadest23. august 2018, 20:32
Loosungid on neil KÕIGIL!
ma ei24. august 2018, 11:02
saagi aru, miks oma saalis naerad, sest tsensor on jälle rikkunud sõnavabadust?