Lapseea vaesust peetakse seda tõsisemaks probleemiks, mida nooremana on laps seda kogenud ja mida kauem on vaesus kestnud.Foto: Vida Press
Terviseuudised
23. august 2018, 15:08

VAESUS RIKUB ELU: eriti haavatavad on kuni kaheaastased lapsed (52)

Kuni kaheaastased lapsed on kõige tundlikumad pere majanduslikele raskustele. Vanemate vaesus just sel ajal võib põhjustada lapsele tulevikus pikalt probleeme.

Uurijate vaateväljas on olnud juba mõnda aega seos pere pikaajaliste majandusraskuste ja lapse hilisemate probleemide vahel.

Uue seigana on ilmnenud seos pere vaesuse ja kõige nooremate laste haavatavuse vahel, avaldas Soome terviseinstituut. 

Lapseea  vaesust  peetakse seda tõsisemaks probleemiks, mida nooremana on laps seda kogenud ja mida kauem on vaesus kestnud. Uurijad leidsid seose näiteks vaesuse ja vaimsete probleemide, teismeea raskuste ja kuritegevuse vahel.

Uurijate sõnul on varajane lapsepõlv aeg, mil arenevad kognitiivsed ja toimetulekuoskused, mis loovad eeldused tulevikus hakkamasaamiseks. Varasemad eluetapid loovad  aluse tulevastele eluetappidele, mis võib selgitada, miks just kuni kaheaastased lapsed on  eriti haavatavad.

Uurijad leiavad, et raskustes peresid, kus kasvavad väiksed lapsed, on vaja igal moel aidata. Investeerimine esimestesse eluaastatesse on oluline lapse enesetunde pärast, aga see loob ka tuleviku heaolu.

Uuring valmis Soome terviseinstituudi ja Turu ülikooli koostöös.

Allikas. THL.fi