Nõrk haare takistab kaanega purgi avamist, aga võib paraku ennustada ka lühemat eluiga. Foto: Pixabay
Treenimine
31. august 2018, 19:48

LÕTV PIGISTUS KUULUTAB KURJA: vaata, millise mõõtevahendi abil saab ennustada eluiga

Jõusaalis veedetud tunnid pole mitte ainult selleks head, et kena välja näha, kirjutab Men’s Health. Tuleb välja, et mida rohkem tugevamaks saamisse panustada, seda pikemaks võib kujuneda elu.

Michigani ülikooli uuringus leiti, et väiksema lihasjõuga inimestel on poole suurem tõenäosus varem surra kui tugevamatel inimestel. Indikaatoriks on sealjuures käehaarde tugevus.

„Lihasjõu säilitamine läbi terve elu – ja eriti vanemas eas – on pikaealisuse ja vananemise seisukohalt äärmiselt oluline,“ sõnas uuringu juht Kate Duchowny.

Tema sõnul on oluline näitaja haarde tugevus. Selle abil saab määrata üleüldist tervislikku seisukorda ja pikaealisust ning see on efektiivsem indikaator kui teised sagelikasutatavad näitajad nagu näiteks lihasmass.

Andmeid on suhteliselt lihtne saada: uuringualune peab pigistama dünamomeetri-nimelist mõõtevahendit ja nii saadakse tema jõud kilogrammides.

Michigani ülikooli teadlased analüüsisid ühe varasema uuringu käigus kogutud andmeid. Tolles mõõdeti 8326 enam kui 65-aastase mehe ja naise haardetugevust. Lihaste nõrkusena määratleti meeste puhul 39 ja naistel 22 kilogrammist väiksem jõud.