Kui laps kardab, siis ära pisenda tema hirme ega narri nende pärast. Foto: Vida Press
Terviseuudised
31. august 2018, 15:27

KARDAN KOOLI MINNA! Aita lapsel hirmust jagu saada (2)

Kooli algus on lapsele tähtis asi, aga vahel võib ta karta kooli minna. Hirmude ja pinge puhul vajab laps vanemate aega ja tuge.

Laps võib näiteks karta, et unustab hommikul kooli minna või ta kardab üksi minna. Ta võib muretseda selle pärast, et äkki vanematega juhtub midagi, kui ta on ära. Ta võib igatseda vanemaid ja olla armukade õe või venna peale, kes saab koju jääda. Väike koolilaps võib tunda ka hirmusegust austust õpetaja või koolikaaslaste suhtes.

Hirmudest tuleb rääkida lapsega rahulikult. Lapse hirm on sageli selline, mida ta ise ei mõista. Kuula last - juba see võib asja kergemaks teha. Ära pisenda lapse hirme ega narri teda selle pärast.

Kohanemine õpetajaga, klassi ja kooli reeglitega võtab aega ja võib olla algul raske. Klassis ei saa laps sellist tähelepanu kui ainult oma oma vanematega olles.  Enamasti hirmud kaovad, kui laps kohaneb uue elurütmiga.

Kool ja kodu peavad last toetama. Probleemidest rääkimine on sageli raske, kuid õpetajate ja teiste vanematega arutamine on kasulik mitmel moel. Tõenäoliselt on ka teistel peredel sarnaseid probleeme ja saad häid mõtteid, kuidas asjaga paremini toime tulla.

Allikas: Mannerheimin Lastensuojeluliitto