Köha puhul tasub ravi alustada vanade heade koduste vahenditega ehk tee ja meega.Foto: Vida Press
Terviseuudised
3. september 2018, 11:20

KÖHA KIUSAB? Alusta ravi meega, mitte antibiootikumidega

Uute ravisuuniste järgi peaksid Suurbritannia perearstid esimese köharavimina soovitama patsiendile tassitäit teed meega.

 Antibiootikumide väljakirjutamine on muutunud suureks probleemiks, kirjutab BBC News. Hoolimata sellest, et enamasti põhjustavad köha viirused, mida antibiootikumid ei saa ravida. Hiljutisest Suurbritannias tehtud uurimusest selgus, et 48% perearstidest on köha puhul välja kirjutanud antibiootikume.

 Dr Susan Hopkins Suurbritannia rahvatervise ametist ütleb, et kuna antibiootikumide resistentsuse teke on riigis tohutu suur probleem, tuleb valitsuse tasandil tegutseda, et antibiootikumide kasutamist vähendada. „Uued ravisuunised toetavad loodetavasti perearste hoiduma antibiootikumide väljakirjutamist,“ ütleb ta.  „Me julgustame ka patsiente kuulama perearsti soovitusi võtta köha puhul esimese asja kasutusele kodused vahendid.“

Tass teed meega

Koduste vahendite all peab ametnik silmas vanu tuttavaid, näiteks head kuuma tassitäit teed koos mee ja sidruni või ingveriga. Suurbritannia riikliku tervishoiu ja kliinilise kvaliteedi instituudi ning rahvatervise ameti seisukoht on, et need võivad aidata köha leevendada ja toetavad viirushaiguse iseeneslikku paranemist.

Patsientidele soovitatakse kasutada koduseid vahendeid ja oodata sümptomite leevendumist. Nii peaks köha kaduma 2-3 nädalaga. Kui see siiski nii ei ole ja inimene tunneb end väga halvasti, on põhjendatud perearsti juurde konsultatsioonile minek.

Suurbritannia terviseameti tegevus haakub üleilmselt kõneaineks tõusnud üleravimise probleemiga.