Terviseuudised

Sotsiaalmeedia kihab: kas 4-aastasele vitsa võib juba anda? Ikka võib, arvab nii mõnigi (45)

LISA KOMMENTAAR

Geru14. september 2018, 09:39
Kas postituse tegija ehk küsimuse esitaja kutsuti korrale? Kas talle selgitati seadust? Kas selle väikese 4-aastase kaitseks astus keegi välja?
vahur5. september 2018, 20:05
pole teinud seda kunagi ja ei kahetse.
Kindlasti5. september 2018, 13:23
peab vitsa andma Kopli trammiga sõitvale pätikambale.Kus küll on nende vanemad ja kuidas ei kutsuta korrakaitset, kui pätikamp keset laupäeva päeva lärmab ja ropendab trammis ja nii paari peatuse kaupa sõidab,
kas neil on üldse õigus valideerimata sõita?
Haavad hinge5. september 2018, 09:14
jäävad ainult siis, kui ei saa asja eest või saab ebaproportsionaalselt - vits peab mõjuma kui noomitus testele tehtud valu eest, aga mitte kui vanema ärrituse maandamisvahend.
vits4. september 2018, 19:07
varasema aja lapsed on enamus vitsaga vasta sääri, või tagumikku saanud. Rihm see oli juba järgmine tase. Selle järgi peaks vähemalt 50% praeguses mõttes kurjategijad olema. Eks karistati ikka asja eest ja vitsaga ühekordse siraka saamine peaks olema täiesti aktsepteeritav ja kasvatav- vitsaga peksmine oleks juba hukkamõistev tegevus. Ma olen oma õpetajate poolt juustest läbi raputatud nii, et juukseid peast pärast koolilauale hunnikusse kokku kammisin, labakäega vastu vahtimist ja joonlauaga vasta näppe saanud- ma ausalt öeldes küll ei tunne, et need mu endised( praeguseks surnud) õpetajad oleksid mind väärkohelnud- ma sain ikka asja eest! Samas oli mul ka õpetaja, kes ahistas ja kiusas mind vaikselt ja täielikult peedistas tundides ilma et ma korda oleksin rikkunud- ei mingit füüsilist vägivalda ja see oli tõeliselt ebameeldiv ja põhjuseks oli tema oma pojakese kaklus minu minu vennaga mitmeid aastaid tagasi ja vend seoses kooli vahetusega langes sisuliselt samasusuguse ahistamise ohvriks, kuna selle nn õpetaja poja sõbrad käisid sellessemas koolis,kus see õpetaja töötas!
Lõpetuseks- vits pole vägivald- suuremat vägivalda saab tekitada ka teisiti!
vits4. september 2018, 19:37
mul on piinlik küll tunnistada, aga selle paganama peeditava õpetaja tegevus ajas mind võltsima, kui ma klassikaaslaste töövihikuid võrreldes omal alati sama tulemuse korral madalamat hinnet nägin- pesin õpetaja hinde maha ja joonistasin õige asemele! Võltsijat minust ei saanud, vahele jäin ka( aga kuda sa lähed direktori juurde, et võltsis hinnet, kui ise madalama hinde pannud)! Aga no kurat-sihuke sigadus- keevat katelt ja kibepipart silma ja saba vahele aeglase tulel sellistele õpetajatele .
4. september 2018, 12:43
Nukitsamehe laul vits pole vitsatamiseks vaid hea sõnade eelistuseks
4. september 2018, 10:31
ma ksen selle lastekaitseseaduse peale ja toimin ikka oma äranägemise järegi.
...4. september 2018, 10:15
ja kui laps varastab su tagant ? ei tee ju 10 aastasele selgeks,et nii ei tehta,irvitab näkku.Ja siis peaks kallistama selle eest,et sul sadu eurosid vuuki paneb ????? Korralik ketukas,et asi selge oleks.Ilma vitsata tekibki karistamatuse tunne ja ongi sul kaagid valmis.Poolt,et võike pahanduste eest vitsa anda.Ise omal ajal saanud ja korralik inimene saanud.
No4. september 2018, 10:39
Kui last ei ole varem kasvatatud, ega talle midagi selgitatud, siis läheb 10 aastasega tõesti raskeks. Aga kus vanemad seni olid?
****4. september 2018, 11:53
Minu lapsed pole küll kunagi varastanud, kui lapsed sellised, siis pole vanem viitsinud nendega tegeleda vaid on juba tetst peast lasteaia ukse vahelt sisse lükanud, et endal lastest rahu oleks.
5. september 2018, 13:20
Kui on pahandus, siis on karistus ka!
Public enemy4. september 2018, 09:38
Kui normaalses peres nelja-viieaastasele mingi tõsise pahateo eest urvaplaastrit anda ja juurde ka ilusti selgitada, mille pärast saab, võib see tõenäoliselt jääda viimaseks korrasks, st rohkem polegi vaja. Aga selgitus peab tingimata ata-ataga kaasnema! Minu pojal jäi üks kord ürvaplaastrit ainsaks. Ei valinud halbu sõpru, lõpetas koolid, on praegu tubli pereisa.
Jah4. september 2018, 10:03
Tööl peaks täiskasvanutele ka paar kõrvakiilu koos noomitusega olema, ilmselt ei ole lapsepõlves piisavalt saanud, kui ikka veel valesti käitub, ehk lõpuks võtab aru pähe, ja juurde ka ilusti selgitada, mille pärast saab, võib see tõenäoliselt jääda viimaseks korrasks, st rohkem polegi vaja.
o4. september 2018, 09:23
Urvaplaaster on ravitoimega.
Lumememm3. september 2018, 23:38
Otsisin siin Googles just vanasõna: "Midä armsamb lats, toda kipemb vits."
Ema ütles alati niimoodi, kui olime pahateo eest vitsa saanud.
Koos perega räägiti see tegu ka korralikult läbi. Vitsaks oli kaseraag kodukase otsast.
Isa ei löönud kunagi, vitsa andis ema.
Aga see tõsine olek, mis sel hetkel isa pilgust paistis, näitas selgelt
et see keretäis on asja eest...
Ka mu lapsed on vitsa saanud suurte lolluste eest.
Kasvasid julged, sõbralikud, hea huumorimeelega inimesed.
Ma arvan, et vitsasaamine pole neid halvemaks teinud.
Lapselastega on teine asi.
Nende eest vastutavad siiski vanemad ja õnneks praegu piisab kui öelda:
„Memme-taadi kodus kehtivad memme-taadi reeglid.“
Kui mõnikord väga jamaks läheb, siis saab pikemalt seletada,
et kas me helistame lennujaama ja palume emme-issi Islandilt ära tuua?
Või: „Mis sa arvad, kui teatri turvamees läheb hüüab keset etendust,
et palume saalist välja tulla emmel ja issil, kuna kodus laps ei kuula sõna.“
Aga selle vanasõna otsimisega ma leidsin järgmised väited:
/Vili ei kasva vihmata, lats ei ilma vitsata.
Liha ei kõlba soolata ja lats ilma vitsata.
Kes vitsa ei pruugi, vihkab oma poega.
Ei vitsahirm ole kenegille paha tehnd.
Vits teeb hää lapse, selge leib suure mehe.
Susigi oppas ommi poigõ./
http://www.folklore.ee
Qwert3. september 2018, 21:20
Kui asi on juba nii kaugele läinud, et kas anda või mitte anda 4-aastasele lapsele vitsa, siis peaksid vanemad peeglisse vaatama. Viga on neis, aga mitte lapses.
4. september 2018, 10:05
Mõned alustavad juba mõnekuuste peal seda mõjuvat kasvatust, aga lapsed ei pea millegipärast vastu.
Jah4. september 2018, 10:41
Hoopis lihtsam on ju nutis-netis istuda, kui pidevalt lastele midagi selgitada, kannatlik olla ja nendega koos aega veeta.
selles3. september 2018, 20:47
vanuses võib alustada tutvustamisega ning ka kergelt praktiseerida.
ka ema3. september 2018, 20:44
Juhmakad, lapsele ei tohi valu teha, kui sa 4 aastast kasvatada ei suuda, mida teed siis 14 aastasega. nult nõrk inimene peast solvab ja teeb valu suva siis kellele.
No4. september 2018, 10:06
Aastast ei kasvatata, sest ei osata, ei viitsita, ega mõeldagi, et juba peaks lapsega tegelema, paariaastasega - kolmeaastasega sama lugu ja siis kui 4 aastane on lõpuks kasvatamatu, ei osata muud ete võtta kui teda peksma hakata.
Oh4. september 2018, 10:17
Huvitav, kui lapsest enam jõud üle ei käi, kas siis hakkavad lapsed vanematele samasugust 'kasvatust' jagama, nagu ise on saanud ?
esta3. september 2018, 20:22
vanasti õeldi mida valusam vits, seda armsam ja parem laps ja see tõesti toimis.
Nyrkki4. september 2018, 17:19
Ilmselt toimis kuna ka täisealistele olid karistused olemas. Täna saab tingimisi.
JKHM3. september 2018, 20:12
Jaa, vanad äraproovitud meetodid on ikka kõige õigemad. Tuletan meelde, et mitte väga kauges minevikus oli täiesti tavaline ka täiskasvanute avalik peksmine ja ülespoomine. Kuritegevust oli sel ajal kindlasti vähem, kui praegu. Nii et hurraa!
jah3. september 2018, 22:08
Samamoodi oli tunduvalt rohkem süütute peale kaebamist ja kindlasti mitte objektiivset kohtumõistmist.
Kristiina3. september 2018, 19:56
Selles vanuses läheb laps kindlasti katki kui suuremaks saab. Tulemus allasurutud,läbipõlenud laps või teismeline kes ei pidurda end täiskasvanute peal. 4 aastane pole ju üldse välja arenenud ning saab psüühikahäired kindlasti. 10aastasega võib minna õnneks aga võib ka katki minna..
Kristiina3. september 2018, 21:02
Ma tean mis see tähendab. Väga valus lugeda selliseid lugusid. Olin viis ja käest lahti tõmbamine.. Ei käi tegija haual ja sooje peresuhteid pole. Depressioon,ärevus,kurjade inimeste vältimine,palju jamasid mida poleks võinud olla.. Lapsepõlves oli liiga palju hirmu. Ainus hea asi,et olen sitke ja ei vesista iga pisiasja peale..
Kristiina3. september 2018, 21:04
Võimetu tööl käima ja pugema sest pinget ja valet ei talu. Sant mis sant..
Kristiina3. september 2018, 21:07
Kui leebuti oli hilja. Psühhos siis juba oma vihahoogudega. 12 juba enne kui hirmu alt vabanesin..
Mis Kristiina? 5. september 2018, 13:29
Kristiina Allekõrs jälle???
Mädanik 3. september 2018, 19:43
Kas jonnivale ja tujukale vanaemale ka võib vitsa anda.Mida teha vanaisaga kes on igapäev purjus.
Okse3. september 2018, 19:55
Vanaemale-vanaisale ei tohi vitsa anda, sest mõnekümne aasta pärast oled täpselt samasugune - tujukas purjus kõbi. (Geneetika. Tead ju küll)
3. september 2018, 23:48
Mädanik on täna heas tujus, vanavanematele kirjutatakse seekord välja ainult vitsahoobid. Aga tegelikult tuleks Mädaniku arvates vanaema-vanaisa seina äärde panna, sest nad on tõenäoliselt juba pensionärid, s.t söövad-joovad teiste eest kõik ära ja üldse parasiteerivad nooremate kulul.
deneb3. september 2018, 18:58
4.a kallaleminek on ikka ajuvaba. Aga kui last on kasvatatud kõikelubavalt ja see 4 aastane röögib/ ka avalikus kohas/ ja nõuab oma tahtmist? Midagi tuleb ju ettevõtta, ise arvan, et vanematele peksa anda! :). Spock või keegi lastepsühholoog on väitnud , et asi pannakse paika 3 esimese eluaastaga. Kolme lapse isana ja 5 x vanaisana olen sellega absoluutselt nõus. On olnud võrdlusmaterjali ja lapsed ongi erinevad, kuid nendesse suhtumine /reeglite kehtestamine,ninnutamine,nännutamine on olnud erinev/ . Kaigast pole vaja anda olnud aga sellega reaalselt ähvardamist küll. Kuigi ähvardamine ilma karistuseta omab pigem vastupidist efekti! Normaalne inimene ju ei taha oma lapsele haiget teha.! Aga kusagilt teismeeast peaks kehtima reegel: eksisid- räägime, seletame:; kordasid - räägime kurjalt; kolmas kord- inimesega räägitakse, loomale, kes kõnet ei mõista tehakse asi piitsaga selgeks- ehk tuleb "molli anda", et aru saaks. Nii lihtne see ongi ja igasugu lastekaitse oma seadustega võivad kah edasi jahuda!
3. september 2018, 18:49
teeme fb grupi, vitsa nelja aastasele.
Normaalne jah?3. september 2018, 18:45
Tulemus on see, et Eestis saab iga tund keegi kodus peksa.
Imelik asi3. september 2018, 18:43
Eestis on jah arvamus, et vits kasvatab õige inimese. Ei analüüsita seda, et kui vitsa poleks antud, äkki oleks siis mõõtmatult parem inimene kasvanud.
Oh4. september 2018, 10:10
Järsku saaks last lugema või lauakombeid täitma ka ilma selgituste ja kannatlikkuseta, lihtsalt paar sähvakat vitsaga ja tubli, viisakas laps valmis ?
jah3. september 2018, 18:36
Mitte ei või vaid vajaduse korral tulebki anda. Muidu kasvatame veelgi rohkem kanuti pargi peksijaid juurde.
3. september 2018, 18:50
neid on vaja, sest enne valimisi saab siis poliitik ka kanutiaias tsillimas käia.
ei3. september 2018, 19:09
sellega ainult õpetad lapsele, et peksmine ongi ok. Ise sain oma lastega kõik probleemid suuliselt lahendatud, tuleb lihtsalt aega võtta ja põhjalikult kõik asjad lahti rääkida. Isegi nelja-aastane saab juba jutust aru
Oh4. september 2018, 10:43
Aga osadel vanematel ei ole kannatlikkust ega tahtmist laste peale aega ja vaeva raisata, arvavad, et lapsed kasvavad ise ja kui asi hull, ei osata ka midagi ette võtta peale vitsahaaramise.
need3. september 2018, 19:14
kanutiaia peksajd ju ka arvasid, et karistasid, st nende sõnade järgi kõik pekstavad said asja eest. Mis iganes see nende arvates siis polnud. Aga võiks arvata, et kodust õpitud käitumine - karistamine on peksmine