Odavast veebipoest võib saada näiteks luti, mis on lapsele ohtlik. (Foto on illustratiivne).Foto: Vida Press
Hea nõu
10. september 2018, 16:51

ETTEVAATUST! Odavas veebipoes šopates riskid tervisega (1)

Kas oled ka lummatud kuulsate veebipoodide odavatest hindadest? Mõned tooted võivad olla tervisele ohtlikud. 

Soome ohutus- ja kemikaaliamet Tukes testis välismaa odavatest veebipoodidest ostetud tooteid ja hindas paljud tooted ohtlikuks, kirjutab Yle.fi.

Tukes kontrollis 32 mänguasja, lastetoodet, ehet ja elektritarvikut, mis telliti sellistest populaarsetest veebipoodidest nagu Wish, AliExpress ja eBay. Ilmnes, et testitud toodetest vastas vaid üks Euroopa nõuetele. Kui need tooted oleks müügil Soomes, kohustataks kaupluseid neid tarbijatelt ära korjama.

Tukes hindas kõik testi valitud 17 lastetoodet ohtlikuks. Osade ohtlikkust hinnati väga kõrgeks. Näiteks oli ühel lutil nöör, mis võis venida 170 cm pikkuseks. Euroopas on selle lubatud maksimumpikkus 22 cm. Liiga pikk nöör võib olla beebile nagu poomissilmus.

Tukes testis ka kuut alla 5-eurost USB-laadijat, millest viis hinnati ohtlikuks. Toodetel oli nii tulekahju tekitamise kui elektrilöögi oht. Üks laadija oli Tukesi testimisajaloo üks ohtlikumaid.

Tukesi testid on osa täna Soomes alanud kampaaniast Omalla vastuulla ehk Omal vastutusel. Tarbijaid hoiatatakse ohtlike veebiostude eest ehk nad vastutavad turvalisuse eest ise, kui sooritavad oste väljaspoolt Euroopa Liitu.

On teada juhtumeid, kus laadija on põhjustanud tulekahju või kosmeetika on tekitanud raskeid allergilisi reaktsioone. Inimesed on ostnud veebipoodidest ka kemikaale, mille müük ja kasutamine on Euroopa Liidus keelatud.