Hea nõu

SÖÖ RAHULIKULT! 11 toiduainet, mis on (peaaegu) riknematud (13)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 3. oktoober 2019, 05:00
Oliivid püsivad konserveerituna vähemalt kolm aastat. Foto: Vida Press
Need toiduained on peaaegu riknematud. Nii et kui leiad mõne neist üllatuslikult  kapi- või sahvrinurgast, siis tasub mõelda kaks korda, enne kui need ära viskad. 

Mõned toiduained sisaldavad palju suhkrut või neid on töödeldud sellisel viisil, et mikroorgamismid ei saa neis vohada.

Riis

Sel kuivatatud toiduainel on raske rikneda. Riisi veesisaldus on väga väike (vähem kui 0,6 %) ja mikroorgamismid ei saa seal kasvada. 

Foto: Pixabay

Oad

Need on samuti kuivatatud toit. Oad püsivad perfektselt vähemalt kaks aastat.

Foto: Pixabay

Äädikas

Püsib sisuliselt igavesti, kuna mikroorganismid ei saa seal kasvada. 

Tuunikalakonserv

Konserveeritud tooted püsivad kaua. Tuunikala töödeldakse juba pärast püüdmist, säilitada aitab ka konserveerimisel kasutatav vedelik (nt õli või kaste). Konservi kuumutatakse ja see on hermeetiliselt suletud. Avamata püsib konserv vähemalt neli aastat.

Foto: Pixabay

Sool

Soola on kasutatud sajandeid toiduainete säilitamiseks. Kui hoida soola jahedas ja kuivas kohas, on see praktiliselt riknematu.

Foto: Pixabay

Suhkur

Püsib aastaid perfektsena. 

Foto: Pixabay

Mesi

Mesi on looduslik magustaja, mis sisaldab ka palju toitaineid. Sel on antibiootiline  ja bakterivastane toime, mis aitab sel ka säilida.  Mesi säilib  aastaid.

Foto: Pixabay

Lahustuv kohv

Seda võid hoida tagavaraks nendeks päevadeks, mil su tavapärane kohv on otsas või kohvimasin on rikkis, sest see püsib kaua. Töötlemise tulemusena sisaldab lahustuv kohv vähe vett, mistõttu püsib aastaid riknemata. 

Sinep