Geenidoonoriks saamisel võetakse 6 ml veeniverd. Foto: Vida Press
Uudised
13. september 2018, 15:45

LlHTNE JA TASUTA! Geenidoonoriks saab hakata ka apteegis

Eesti Vabariigi juubeliaastal kogutakse Geenivaramusse täiendavalt 100 000 inimese andmed. Tallinna Viru Keskuse ja Tartu Lõunakeskuse Apothekas saab  17.–30. septembrini hakata geenidoonoriks.

„Geenivaramuga saab liituda veel aasta lõpuni või kuni 100 000 proovi täitumiseni. Liitumine on lihtne ja inimestele tasuta. Uutele geenidoonoritele tehakse geenikaart, mille alusel saab edaspidi hinnata personaalseid haigusriske ja ravimite sobivust. Lähiaastatel on kavas integreerida geeniandmed tavameditsiini osaks,“ rääkis Apotheka esindaja, proviisor Mari Krass.

Enne proovi võtmist tuleb registreeruda geenidoonoriks – seda saab teha nii eelnevalt internetis aadressil www.geenidoonor.ee kui ka apteegis. Kohapeal saab end geenidoonoriks registreerida arvuti ja ID-kaardi lugeja või Mobiil-ID abil, samuti on võimalus anda nõusolek paberkandjal. Kui nõusolek on antud, võtab geeniproovi andmine aega vaid mõne hetke.

Geeniproovi saab Viru Keskuse Apothekas anda esmaspäevast reedeni kella 15–18 ning laupäeviti kella 11–15.

Tartu Lõunakeskuse Apothekas saavad geenidoonorid verd anda äripäevadel kella 16–19 ning laupäeviti 11–15. Eelnevalt aega broneerida vaja ei ole. Vereproove koguvad ka suuremad haiglad ja SYNLABi laborid üle Eesti. Kaasa tuleb võtta ID-kaart. Geenidoonoriks saavad hakata kõik vähemalt 18-aastased inimesed.

Geenidoonoriks saamisel võetakse 6 ml veeniverd. Vereproovid transporditakse geenivaramu laborisse Tartus, kus kõigile uutele geenidoonoritele tehakse andmete genotüpiseerimise analüüs ehk nad saavad endale personaalsed geenikaardid.  Geenikaardi alusel saab hinnata pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

Miks on vaja geenivaramut laiendada?

Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu on loonud arstiteaduse arengule olulise andmebaasi, millega on liitunud 53 000 eestimaalast – 5% Eesti täiskasvanud elanikkonnast.

Geenivaramu andmebaas on täienenud teiste terviseandmeid sisaldavate andmebaaside ja registritega sidumise teel. Välja on töötatud meetodid terviseriskide paremaks ennustamiseks, et edaspidi saaks geneetilist infot arvesse võttes haigusi tulemuslikumalt ennetada ja täpsemalt ravida. Geenivaramu loodud biopank on suurim Eestis ja üks edukamaid Euroopas. Laiendamine võimaldab suurendada selle väärtust nii teadusliku uurimistöö jaoks vajaliku andmebaasina kui ka geeniinfol põhineva personaalmeditsiini juurutamise möödapääsmatu eeldusena.