Kui vererõhk on normi saadud, ei pea seda enam nii tihti mõõtma, sest liiga tugev haigusteadlikkus võib hakata nii enda kui lähedaste elu segama. Foto: Vida Press
Hea nõu
12. jaanuar 2020, 09:00

Tunnustatud kardioloog Margus Viigimaa selgitab, miks on vaja vererõhk korras hoida ja kuidas alandada kõrget vererõhku.

ÄRA VÕTA LIBARAVIMEID! Südamearst: igale inimesele õige vererõhuravimi leidmine on tõeline arstikunst (5)

Sel nädalal hoiatasid arstid patsiente veebis leviva valeinfo eest, kus soovitati osta vererõhu "imeravimit" ReCardio. Tegemist on pettusega, mille eesmärk on müüa Eestis keelatud toidulisandit, ütlesid arstid  Eesti Kardioloogide Seltsi ja Eesti Hüpertensiooni Ühingu ühisavalduses.

Kuna vererõhuprobleemid ei anna endast alguses märku, hakati veel 20-30 aastat tagasi kõrgvererõhktõbe ravima sageli alles siis, kui inimesel oli rõhk nii kõrge, et peas kohises ja rinnus pistis.

Nüüd alustatakse vastumeetmetega juba väikesegi tõusu puhul. “Ikka selleks, et veresooned püsiksid elastsed ja ei kahjustuks,” ütleb tunnustatud kardioloog Margus Viigimaa.

Vererõhk on surve, mida soontes voolav veri avaldab veresoonte seinale. Vererõhu näitu mõjutavad südamelihase jõud ja veresoonte toonus. “Vererõhust sõltub suurel määral inimese eluea pikkus,” sõnab Põhja-Eesti regionaalhaigla südamearst Margus Viigimaa.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99