Normist paksem veri on ohtlik: vere hüübimisel võivad tekkida trombid, mis kahjustavad veresooni ja erinevaid elundeid. Foto: Vida Press
Hea nõu
22. jaanuar 2019, 06:00

SÜDAMEARST SELGITAB: miks on ohtlik normist paksem veri? (19)

Normist paksem veri on ohtlik nii tervisele kui elule. Ka liiga vedel veri võib põhjustada tervisehäireid. 

"Veri on eluks ülivajalik vedelik ja erakordselt keerulise koostisega," selgitab portaalis Kodus.ee südamearst Arvo Mesikepp.

"Tuues kõikidest näitajatest esile ainult selle paksuse, siis normist paksem veri on tervisele ja elule ohtlik: vere hüübimisel võivad tekkida trombid, mis kahjustavad veresooni ja erinevaid elundeid. Ja vastupidi: kui hüübimine nõrgeneb ja veri liiga vedelaks läheb, tekib verejooksuvõimalus, mis on samuti eluohtlik.

Südamehaiguste korral on ohtlikud nii arterisse kui ka veeni tekkivad trombid, mille põhjuseks on vere paksenemine. Arterites kujunevad trombid kiiresti, veenides aeglasemalt.

Veresoonte kahjustus lubjastusest muudab need kitsamaks, mistõttu suureneb ka trombioht. Nii tekib südame pärgarteritesse tromb ja selle tagajärjel äge südamelihase infarkt. Veresoontes ja südames tekkivad trombid võivad sattuda ka muudesse elunditesse, tihti peaajusse, põhjustades ajuinfarkti."