Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
19. september 2018, 22:03

PRURITUS ANI: 6 võimalikku põhjust, miks tagumik sügeleb (1)

Pealkirjas kasutatud peen ladinakeelne väljend pruritus ani tähendab eesti keeles „sügelevat pärakut“. Men’s Health tuletab meelde, et enda tagumiku avalik sügamine ei ole viisakas ... ega ka tingimata hügieeniline. Aanuse sügelemisel võib olla terve rida erinevaid põhjuseid. Väljaanne toob rektaalkirurgi ja teiste tohtrite abil välja kuus neist.  

1. Sa ei pühi piisavalt

Hooletus hügieeniga võib tekitada sügelust ja ärritust, sest fekaalitükikesed jäävad pärasoole külge. Aeg-ajal on kasulik tagumikuauku ka õrnatoimelise seebiga pesta.

2. Sa pühid liiga palju

Pärasoolt ümbritsev nahk on õrn ning tundlik. Mõned inimesed on liiga karmi käega ja mõned vetsupaberid liiga karedad.

3. Suguhaigused

Tagumiku sügelust võivad tekitada sellised sugulisel teel levivad haigused nagu herpes, gonorröa ja klamüüdia. Vaja on arstiabi.

4. Ekseem

Ekseemide põhjused on tänaseni täpsemalt teadmata, kuid üldiselt on need seotud immuunsüsteemi häiretega ja neid võivad vallandada allergiad ja astma. Põhjuseks võivad olla ka seep või pesuvahend ja stress. Võimalik, et vaja on arstiabi ja steroidkreemi kasutamist.

5. Seenhaigused

Igaühe nahal elavad ja tegutsevad põletike tekitamise võimega seened, kuid enamasti suudab keha nendega hakkama saada. Kui aga oled olnud haige, stressis või tagumik korralikult higistada saanud, siis võivad sügelust tekitada needsamad seened. Võid vajada arstiabi ning seenhaiguste vastast ravimit.

6. Pesuvahend

Pesupulbris leidub kemikaale, mis võivad tundlikul nahal tekitada nahapõletikku, löövet ja sügelust.

Üldiselt on tagumikusügeluse puhul reegel see, et kui ka muudatused hügieenis ja elustiilis seda paari nädalaga ei kaota, siis tuleks pöörduda arsti poole.